Въвод във владение на земеделски земи


Въвод във владение на земеделски земи.
Въвод във владение на земеделски земи.
В последно време се наблюдава една положителна тенденция.Все повече наследници на земеделски земи искат и се интересуват от това какви документи са необходими за продажбата.Изчезна онова гадно отношение "не ме интересува, дай да вземем парите" .Животът си тече и си продължава без значение дали искаме или не .:) В редът на тези мисли все по -често чувам въпросът:Нямам документ за въвод във владение какво да правя ?



Да внесем малко яснота по въпросът.Понеже самото действие въвод във владение е административен акт. В крайна сметка е издаване на определен образец документ от компетентен орган.Материята е чисто административна и е пълна с препратки от един закон към друг и към правилници и така до безкрай.По тази причина ще се опитам да го "преведа " на човешки език:)Нека първо минем към практичната част като първо искам да кажа ,че въвод  във владение на земеделски земи и въвод във владени по Гражданско Процесуалния Кодекс( ГПК) са различни понятия по очевидната причина, че са регулират от различни нормативни документи.

Протокола за въвод във владение НЕ доказва собственост тоест не е документ с който се удостоверява, че имотът(нивата) е собственост.

Този процес по издаването на протокол по въвод във владение е урегулиран от НАРЕДБА № 14 ОТ 27 ЮЛИ 1999 година.Така също и от ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТТА И ПОЛЗВАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ.(ППЗСПЗЗ)

Този въвод е уреден в чл.30-чл.33 от ППЗЦПЗЗ където е казано следното:

Кой го извършва ?

Въвода във владение се извършва от длъжностно лице от общинската служба по земеделие.

Кой трябва да присъства ?

Извършва  в присъствието на собственика или упълномощено от него лице

Какво трябва да имате като документи ?.

Влязло в сила решение за възстановяване на собственост и актуална скица издадена по надлежният ред . 

Какво се издава ?

Протокол.

Веднага ли мога да вляза във фактическо владение ?

Принципно на документи да ,но ако искате да правите нещо със земята веднага трябва да се съобразите с чл 33 ППЗЦПЗЗ където е предвиден казуса че можеш да влезеш веднага след прибирането на реколтата или се заплати обезщетение за тази реколта.

Положението е малко странно защото процесите с въвод във владение са приключили преди години  и сега са изключителна рядкост.Примерно след замяна с държавни или общински земи и гори.

Основното което трябва да се знае:

Ако  Вие можете да докажете с документи, че сте законен наследник НЕ е необходимо да се изважда този протокол за въвод във владение. Имате правото да ги продавате, дарявате, заменяте въобще да извършвате всякакви сделки предвидени в нашето законодателство.Следвайки логиката, че за тези земи някога е извършен  въвод във владение на Вашия наследодател. А Вие наследявате всички негови права.  






6 коментара:

  1. продадох земеделска земя през юли 2013г. кога купувача може да ползва рентата тъй като земеделската земя в момента на продажбата е с договор за аренда до 2015стопанска година.От 2013стопанска година или от 2014 стопанска година .Моля Ви отговорете ми кое е правилно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, правилното разпределение е по справедливост.Какво имам предвид ?
      Вие сте продали земята си през месец юли а стопанската година е до месец ноември.Имате право да поискате част от рентата за тази стопанска година.За следващите години не можете да търсите рента защото като сте продали сте продали не само земята а и всички права върху нея.Следователно новият собственик ще се възползва от правото Ви да получавате рента за бъдещи периоди. Меродавен е момента на продажбата.Той ще определи кой ще вземе рентата.Надявам се че съм бил полезен.

      Изтриване
  2. Здравейте,

    Наемател съм на общински поземлен имот по договор за наем със срок - 5 години, вписан в Службата по вписванията и в регистрите на Общинска служба Земеделие. Трябва ли да искам въвод във владение в наетите от мен имоти и от кой. За чия сметка са разходите по въвода?
    Благодаря предварително за съвета.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, аз съм в Гърция. Но имах възможността да отида във Франция и да работя за международната финансова структура на пощата. Говоря малко за тази банка. Ние предлагаме заеми при лихвен процент от 2% годишно. За да получите този заем, нямате какво да депозирате като обезпечение. Но единствената сума, която ще трябва да платите, е таксата за регистрация и пликът. Това е възможност за вас, братя и сестри. Искате ли заем?
    Моля, свържете се с нас: josepinhero@yahoo.com

    ОтговорИзтриване
  4. Док Джеймс
    Здравейте, казвам се д-р Джеймс Хенри от Учебната болница на Университета в Бенин, аз съм специалист по органна хирургия и се занимаваме с закупуването на орган от хора, които искат да продават, и се намираме в Нигерия, САЩ и Малайзия , но централният ни офис е в Нигерия. ако се интересувате от продажбата на бъбреците или продажбата на някоя част от тялото ви, моля, свържете се с нас за повече информация. Свържете се с нас чрез
    Имейл: jameshenryhome@gmail.com
    Номер на Whatsapp: +2348110133466
    Надявам се да чуя от вас.
    За разбирането,
    Д-р Джеймс
    ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР
    УНИВЕРСИТЕТ НА БЕНИН УЧЕНИЕ БОЛНИЦА.

    ОтговорИзтриване
  5. Я волновался, когда собирался купить дом с плохой кредитной историей. Мне отказали в ссуде в моем банке, и я не смог ее получить. Я объяснил другу, затем он познакомил меня с величайшим человеком всех времен (мистером Бенджамином Ли). Я объяснил ему свою проблему, отправив текст на его почту, и он помог мне все решить в течение 3 рабочих дней. Он предоставил мне ссуду в размере 3 000 000,00 евро на оплату моего дома, в котором я также использовал для расширения своего бизнеса. Да благословит его Бог! вы можете подать заявку на получение быстрой ссуды у г-на Бенджамина Ли, который работает с группой инвесторов ... Он волшебник, о котором все говорят в Интернете ... Свяжитесь с ним по почте на 247officedept@gmail.com.

    ОтговорИзтриване