Каква стана тя със земеделската земя ?

От медиите,  от нета,  от всякъде ни заливат с разнородна  информация,  Относно това какво се случва в нашата мила страна. Според едни сме "цъфнали и завързали " според други сме пред умиране. Теории, анализи, специалисти във всякакви области ни обясняват  какво ли не.Обаче каква е действителната картинка на нещата и то от погледа на нормалния човек като мен и теб.
Нека първо да изясним какво е "нормален човек"
 Ами.... такъв дето със своята половинка бачкат. Ходят от сутрин до вечер на работа и нямат време за нищо. Съвестно си плащат  разходите по деца,  къща и държава.При  късмет на края на месеца имат остатък от заплати в размер на  200 -300  лева. Тези който на  семейният съвет сядат да решават,  какво ще ги правят тези 300 лева - дали ще са за море или нови гуми на колата.Който при правилно планиране и с много лишения са събрали някакви спестявания за "черни дни "

Логичното развитие на такъв тип живот би довело до следното : 
Един  красив момент управителният орган ( семейният съвет ) сяда на масата и започва да  мисли как да се измъкне от деветия кръг на ада. Желанието на всички  е да поживее малко поне в осмият :) и да види там как е :) .Какви са опциите ?

1. КТБ - даваха добри лихви, но сега безвъзвратно всичко отиде почти до нулата. Положението с всички други банки е сходно. Да ! Няма никакъв риск и винаги можеш да разчиташ на резервите при настъпването на лоши моменти. 

2. Покупката на имот и отдаването му под наем е една добра опция, но за жалост парите не стигат. Рискът е до там да налетиш на некоректни наематели,  но като цяло не е особено голям.

3. Да се отвори някакво магазинче или нещо подобно. Шансовете са 50 % на 50 % ще тръгнат ли нещата или няма. Рискът е относително голям. Виждал съм много гаражи пълни с дрехи от Турция и Китай от такива начинания.

4. Малко рисково,  трудоемко и все пак  относително лесно е ако си имаш градинка с оранжерийка.  Инвестицията не е голяма,  само трябва да имаш земята и да можеш да се грижиш за нея.Основното да е поливна и да можеш да я охраняваш защото "ОРКИТЕ " не спят и таман станат доматите и за една нощ ги обират.

5.  Един красив  вариант би бил купуването на земеделски земи и ставането на арендатор. За съжаление този момент е  отминал.Земите който можеха да бъдат купени,  вече са купени от крупни фондове и земевладелци.Определено нивите свършиха. Поради голямото окрупняване и съсредоточване на много земи в малко хора има неписани споразумения относно това къде колко ще се плаща за дадени землища.Търговската логика,  че като няма предлагане цените на  земите ще са по- високи  просто не върви. ДА ! Вдигнали са се цените спрямо предходни години, но като цяло пазарът се диктува от малкото  купувачи.Баницата е разделена, но - винаги има едно "НО"

Все още из цялата страна могат да се намерят малки парчета обработваема земя. Поради техният размер те се вписват в повечето семейни бюджети и рискът е нулев. Доходността е стабилна макар и малка. 

Какви са предимствата ?

1. Ликвидността на малко количество работеща земя с аренден договор за една година е СВЕТКАВИЧНА .Обявявате я за продан и до 40 минути сте си взели парите.

2.Ритъмът ви на живот с нищо не се променя. От Вас се изисква веднъж годишно да се разберете с този който ги обработва от  къде и как да си вземете рентата.

3.Като цяло може да се каже че няма рискови фактори и с годините ( поне до сега ) така е било всяка следваща година цените са по-високи от предходната.

 Средната рента в България варира от 30 лева на декар до 100 лева. в зависимост от различните фактори. Респективно колкото е по-скъпа земята и толкова по-голяма е рентата. Математически погледнато ако приемем че средната цена в България в момента е 800 лева за декар излиза, че ако си закупиш 8 декара по 800 лева са 6400 лева  при средна цена на рентата 50 лева  то възвращаемостта е 400 лева годишно. Инвестиция не би се класифицирала като супер изгодна  защото "избиването " и би отнело 16 години.Тук не отчитаме вдигането на цената на земеделските земи в годините.

Нека погледнем нещата от гледна точка на семейният съвет. Сумата от 6 400 лева на какво би била равна. Може би нов телевизор , хладилник или нова баня или  нова  дограма за апартамента. Всичко това би довело до по-висок жизнен стандарт и уют. Съвършено вярно , но това са така наречените дълготрайни активи,  който сами по себе си не носят приходи на семейният бюджет. Не знам какво е Вашето мнение , но за мен една  покупка на земеделска земя би била само в полза на всяко едно семейство. Ще се радвам ако споделите Вашите впечатления в коментарите.




Остава отворен въпросът как и от къде бих се сдобил с такива земи ? 


В следващите няколко дни ще публикувам и списък с предлаганите земеделски земи в щялата страна. 






1 коментар:

  1. Да добавя и аз малко към тези размишления.
    1. Приходите от лихви по депозити съвсем умряха, но те никога не са били добра инвестиция. Освен по времето, когато в ДСК с лихвите по депозита можеше да си изплащаш вноските по заема. /Имаше за кратко такава аномалия в ДСК, когато ОЛП беше 300%./
    2. Влагането на пари в малък търговски обект вече не е рисково, а обречено на неуспех начинание. Особено, ако наемеш продавач. Като прибавим и главоболията с Инспекцията по труда, НАП и ХЕИ положението става ... !
    3. Покупката на земя с цел експлоатацията и, както и вземането на земя под аренда, наистина е разумно вложение, но ако искаш да се храниш от тази дейност не можеш да я вършиш "между другото". А тук говорим за хора, които работят на друго място и искат да си докарат допълнителни доходи. В този случай трябва да имаш достатъчно голямо дворно място, да се трудиш след работно време и във всички почивни дни и по същото време някой да виси по пазарите.
    Който и вариант да избереш трябва да можеш да рискуваш и да ти се работи. Или както казва народът "трябва дупе".
    п.п. Темата ме вълнува и харесах разсъжденията. Единствената ми забележка е: Не слагайте "Й" /и кратко/ на местата, на които трябва да има "И" /и с ударение/ защото ефектът е точно обратен на търсения.

    ОтговорИзтриване