КОМАСИРАНЕ

Реформата в селското ни стопанство започна 90 –те години когато бяха върнати земите на собствениците или на техните наследници.Този факт доведе до раздробяване на собствеността на много и малки парцели.Разбира се това е доста не ефективно по данни, броят на парцелите у нас през 97-98 г. е бил 8,008 милиона със среден размер на площта от 3.92 ха, което е близко до броя парцели през 1897 г. който е бил  7,98 милиона.



Легалното определение е посочено в (проект)ЗАКОНА ЗА   КОМАСАЦИЯ  НА  ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ където :


Чл.2./1/ Комасация по смисъла на закона е уедряване чрез групиране на земеделските земи на собствениците с цел тяхното рационално и ефективно стопанисване, благоустрояване и устойчиво развитие, в съответствие с Националния план за развитие на земеделието и селските райони и специализираните устройствени схеми и планове за земеделските  територии.


 С комасацията на земята  се цели оптимизирането на използването на земеделските земи и екологичното развитие:

По–голям добив и по–лесно обработване: 

По големият добив идва от липсата на необработваеми ивици между парцелите. По-лесното обработване е поради факта, че когато се извършват оране,сеене,торене или прибиране на реколта няма загубите от време и пари от ходенето от един парцел на дуг.

Екологичен ефект: 

Големите комасирани парцели водят до икономия на вода (при поливни площи).Използването на по-модерни и екологично чисти препарати за растителна защита.


Развитие на селските райони:

Естествено големи площи ще доведат и до нуждата от откриване на работни места.

Няма коментари:

Публикуване на коментар