Ще се пука ли и балонът с земите нивите ?

Време ли е цените на нивите да паднат?
Балон ли са цените на нивите?
Да продавам  или да не продавам това е въпросът ?  Този въпрос стои пред собствениците на земеделски земи у нас в момента.Практиката е показала е че няма всезнаещи и всичко разбиращи  хора.Работата ми в сферата на   земеделските земи показва, че намирисва на балона с имотите от преди няколко години.Понеже не искам да се правя на умен ще предоставя моите аргументи ЗА  и ПРОТИВ а всеки си има глава на раменете и да мисли :)




Аргументите, че  балонът с цените на земеделските земи ще се спука или по- скоро вече издиша. 

Тук искам само да обобщя, че мнението за цените на  земеделските земи  е за цялата страна  без значение в коя точка на България се намират.По тази причина няма да споменавам на какви цени nivi-zemi заплащат земеделските земи а само ще покажа  тенденциите.


  • Един от най-големите играчи на пазара с земеделски земи се оттегли.Това е доста странно решение.При положение че бяха водещ фактор в купуването на земеделски земи,  а на това отгоре са и производители на спиртни напитки.Да става въпрос за Винпром „Пещера”който продадоха 160 000 декара.Всички знаем че бяха и са приближени на бившото вече правителство – явно знаят нещо повече от нас.
  •  В последните месеци се забелязва спиране на растежа на цените.Тук е мястото да кажа че не са паднали поне за сега, но и не се вдигат, а това не се случвало от доста години.
  • .Към днешна дата (края на юни) все още не са ясни цените на житото, но две неща са ясни 
              - Реколтата до тук обещава да е добра :) обаче и това важи и за Украйна която е най-големия производител на жито в тази част на света.Дали това ще срине цените на борсите само може да се гадае.
            - Средно статистически трябва да се получи добро съотношение  между добив от декар и цена. Последните години това съотношение беше добро.При селскостопанското застраховане се приема че на три добри години идва една лоша.Дали ще се изпълни статистиката  ще разберем след няколко месеца.
  • Както сами разбирате големите играчи или се оттеглят или вече са закупили достатъчно.Всички знаем какво става когато няма купувачи на даден пазар.
  •  Собствениците на земеделски земи (наследниците ) останаха относително малко и имат много на брои  парцели с земеделски земи, който са пръснати и  са разнообразни като  качество и големина.
  • Няма да намесваме политиката и протестите, но на всички ни е ясно че малко или много влияят на всичко в България.
  •  Големия и основния проблем е липсата на свободни пари във всеки един сектор на икономическия живот. Това  оказват влияние  и в сектора на покупката на nivi-zemi (земеделски земи).Някой вече са  се убедили в това с любимата фраза на купувачите „Изчакайте малко,   да  се чуем другата  седмица”

Естествено могат да се изтъкнат  и някой други аргументи в полза на това твърдение ,че балона с цените ще се спука.

Защо няма да се спука балонът с цените на  земеделските земи?

. Колкото повече се комасира земята толкова свободните парчета ще става по-ценни.Разбира се качеството на земята , нейната големина и нейното местоположение са основополагащият фактор в това твърдение.

  • Вярно е че не я „произвеждат” :) и няма как на практика да се набави  още като свърши в един прекрасен момент.
  • В момента и с сега действащото законодателство е изгодна инвестиция.Няма данъци  за земята.
  • Собствеността върху земеделски земи гарантира един (някакъв годишен доход от рента ) Погледнато през формулировката на рисковата инвестиция рискът е почти нулев ( трябва да попаднете на калпав арендатор и той да не ви плаща рентата ) 


Могат да се изтъкнат и още аргументи в подкрепа на тази теория.
Моето лично мнение а и на колегите от бранша е че за сега ще има застой  на същите ценови нива поне до септември,  когато ще станат ясни много фактори.

Дали да Ви посъветвам да продавате ?

Мисля, че отдавана е ясно,  никой не иска да продава. Продава се само в краен случай и от настъпила  крайна  нужда.В сегашното време дупки в бюджета колкото искаш:).

9 коментара:

  1. Интересно е да се чуват мнения на специалисти в дадена област. Точно такива, нито за, нито против. Аргументи, доводи и както казва авторът, всеки има глава на раменете си. Аз също съм лаик в тази област, но мисля, че политическата ситуация в България създава хаос във всички сфери и всеки, ще реши да изчака ......както се казва по-добри времена.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, абсолютно вярно всеки сам си преценява как да постъпи, ние можем единствено да кажем едната и другата гледна точка.Времената са такива, че трябва всяко едно решение да е добре обмислено.Земеделските земи са един добър актив ако са качествени ниви и при условие, че е оправена наследствената маса.Няма нищо по-лошо от това да имаш едни земи при който има "бъркотия" от наследници и права.Както всички сами осъзнавате с всяка изминала година наследниците стават все повече и повече и шансовете да се уредят взаимоотношенията стават все по-малки.Казано с други думи неуредените наследствени права Ви правят собственик ,но не Ви дават възможност да ги направите бързо ликвидни при нужда.

      Изтриване
  2. Интересно е да знаете, че в момента не е на хубаво да си продавате земите! Земята няма да поевтинее никога. Даже напротив

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, дълбоко в себе сме убедени, че земята не трябва да се продава, както сме подчертали и в статията - продава се при неотложна нужда.Все пак това е единствения начин от където да се набавят пари без лихва.Винаги много ми е било неприятно когато се вземат парите от земеделските земи и ми се говори как щели да си купуват кола или екскурзия.Трансформацията на един актив във друг не е грешна, според всички правила на бизнеса.Да се продадат нивите да се вземе жилище или да се изплати кредита на жилището е друга работа.

      Изтриване
  3. Уж започнахме с уговорката, че ще говорим за всички видове земеделска земя, а по - надолу става дума само за зърно! Всичко зависи от това каква ще бъде държавната политика по субсидирането на земеделските производители! Балонът наистина може да се спука , ако продължи приоритетното субсидиране на едрите зърнопроизводители, но ако започне субсидиране и на други типове земеделие , интересът кум земи, на които не се сее пшеница ще се увеличи! Като цяло, нестабилната ситуация в страната си казва думата ! Не се знае кое лоби ще надделее! Освен това предстоят договарянията на парите с ЕС за новия програмен период! При тези обстоятелства е нормално да има изчакване и застой на пазара на земеделски земи!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте, причината да се говори за жито и промишлени култури е само една. В България големите купувачи на земеделски земи са именно тези който отглеждат жито.Следователно цените на житото на международните борси ще определи печалбата на тези производители.Тази печалба ще определи дали ще имат интерес за закупуването на нови площи ниви. Конюнктурата на пазара за ниви е такава, че цените на житото,рапицата и слънчогледа ще определят бъдещето на цените на земеделските земи през следващата стопанска година.Естествено не са само тези факторите но те са от основните ако има търсене цените ще се покачват.Относно това че малките земевладелци са в по-неизгодна позиция сте 100% прав.Съгласен съм че на тях почти никой не им обръща внимание да не говорим за заетите в сферата на зеленчуци където ги убива безразборния внос.

    ОтговорИзтриване
  5. Според мен цената се определя от търсенето и предлагането , а търсене има .... и то много голямо !

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте, аз съм в Гърция. Но имах възможността да отида във Франция и да работя за международната финансова структура на пощата. Говоря малко за тази банка. Ние предлагаме заеми при лихвен процент от 2% годишно. За да получите този заем, нямате какво да депозирате като обезпечение. Но единствената сума, която ще трябва да платите, е таксата за регистрация и пликът. Това е възможност за вас, братя и сестри. Искате ли заем?
    Моля, свържете се с нас: josepinhero@yahoo.com

    ОтговорИзтриване