Делба на ниви (земеделски земи) - Доброволна делба


Като цяло земеделските земи в България са на много собственици и надребнени.Този факт неизбежно води и до много спорове особено между роднини.Съществуват няколко способа за разделение.


Това са доброволна делба и съдебна делба

Според Закона за Собствеността и Ползването на Земеделските Земи ( ЗСПЗЗ ) всеки собственик има право да поиска делба на общ имот(нива).

Доброволна делба 

Както показва самото наименование делбата се извършва на доброволен принцип. Определящото е всички съсобствени да са съгласни. За това е необходимо съсобствениците да заявят желанието си за делба пред Нотариус (с или без адвокат).В населеното място ако няма нотариус  доброволната делба на нивите може да извърши  от съдията по вписвания. За това са необходими следните документи:

Проект за договора се изготвя в случаите когато са много собствениците и не могат да се съберат и да решат кой какво иска.
Особеното в случая е че има ограничение на колко малки парчета може да се раздели:
•  За  нивите не могат да бъдат по-малки от три декара;
•  За ливадите  по-малки от два декара;
•  За лозя и овощни градини  един декар.

Доброволната делба е за предпочитане.Причините са чисто финансови доброволната делба с малки изключения ще излезе около 500 лева.В цената влизат както сумите за новите документи така и таксите на нотариуса.










108 коментара:

  1. neobchodimi pari za dobrovolna delba

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте!
    Не знам от кой град сте,но ще ви кажа приблизително какви са цените който са актуални в Община Русе.
    1.Скица,данъчна оценка 10 лв.на бройка(за всеки парцел отделни документи.)
    2.Удостоверение за наследници и семейно състояние(имали лицето брак и с кого)8 лв.
    3.Проект за делба в зависимост от това което се иска мах.до60-80лв.
    4.Такса на нотариуса за заверки
    Общата цена трябва да е около 200 лв.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте!
    Днес майка ми и двама нейни роднини са се явили пред нотариус за да разделят доброволно земята,на която са наследници.Представени са всички необходими документи,съгласно закона.В кантората на нотариуса са били поканени/незнайно от кого/ лица,които тя е представила като наследници/оказа се,че са нейни познати/ ,но те не фигурират в удостоверенията за наследници,издадени по съответния ред.Същите лица са били придружени от "местен бизнесмен",който е отправил заплаха, че също трябва да бъдат включени в подялбата,иначе ще спре изплащане на ренти/земята е под аренда,със сключен договор/.На "бизнесмена" са били предоставени всички документи.
    Въпросите ми са:
    Има ли право нотариуса да откаже заверка на подялбата при тези обстоятелства?
    Има ли право трето лице да преглежда документи ,които съдържат лична информация?
    Може ли да се направи делба при друг нотариус,в смисъл най-близкия град?
    Извинявам се за дългия пост.Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте!
    Нотариусът може да откаже само ако страните не са съгласни а в случая до колкото разбирам майка Ви е съгласна.

    Не няма право да преглежда лични данни освен ако няма нужните права (адвокат).

    Може в друг град само при условие, че земята е в същия съдебен окръг.Малко са градовете с един нотариус.Моля, потърсете другия, ако няма същата ролята играе съдията по вписванията.

    Въпросният "бизнесмен " е ясно ,че е арендатора. За мен си е чиста проба изнудване.
    Ако вече е минала сделката пред нотариус и е вписана в съдебните регистри единственият начин който Ви остава да я развалите по съдебен ред на основание,че е направена под натиск.Трудно се доказва,но местният нотариус няма да се изметне в съдът защото това може да му струва разрешителното.
    Успех в начинанието!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В България за съжаление единствения начин да поставиш такива селски измамници е да ги огласиш публично ,за да им разпознават лицата на мизерниците.Моята майка така беше принудена да си продаде една втора къщата на един полицай.Представете си полицаят спонсорира дело за делба на другата собственичка и наплати под масата нейната пазарна цена,а на нас даде много по-малко.Нестига това ами нотариуса му мина сделка за делба,която беше подписана от леля ми.Разбойническа държава.Спретни им едно шоу на тия арендатори.

      Изтриване
    2. Да ти кажа честно явно арендатора участва в партия с адвоката и нотариуса.Струва ми се ,че имат уговорка да ти изкупят дяла на по-малка цена и след това при препродажба си делят плячката.Не им се връзвай.Ясно е че нотариуса играе и адвоката играят заедно с въпросния бизнесмен.Макар че по закон те нямат нищо общо.Имат уговорка да ти хвърлят пясък в очите,а в действителност нотариуса и адвоката също получават пари след препродажбата.

      Изтриване
    3. Малко странно ми звучи именно полицай да се съгласи на скрита продажба.За кой град става въпрос и в кой град е мината сделката ?От кой град е полицаят?Как човек на държавна служба се е съгласил да плати по-голяма цена на леля ти и то под масата,а на теб по-малка.Защо не заведеш дело срещу тях?Действай ,какво чакаш.

      Изтриване
  5. здравейте имам следният проблем.наследник съм на земеделска земя и с останалите наследници решихме да направим доброволна делба.един от наследниците е роден в германия и никой не знае нищо за него.нито адрес .и това от много години.какво да направим че да си поделим земята.

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте,
    Проблемът Ви има решение.При тези обстоятелства и при условие,че другите са съгласни и са на "налице"имате следното решение:
    Отивате всички и хващате един съдия и му обяснявате ситуацията и искате съдебно решение в което да се постанови за кой колко ще остане и каква част ще остане за наследникът в Германия.Понеже при създадената ситуация Вие (предполагам)нямате спорове с останалите нещата ще се случат относително бързо.Бавенето при съдебното деление идва от споровете и обжалванията.
    Теоретично съществува и друга хипотеза:Понеже наследникът е в Германия и е така от "много години" може да се обяви чрез съд за безследно изчезнал ,но не Ви съветвам да влизате в тази процедура защото има един 6 месечен срок.
    Предполагам, че са Ви отказали доброволната делба поради факта ,че не всички са дали съгласие.Затова най разумно е съдебната делба като пари и такси и без адвокат трябва да влезете в 300-400 лева.Срокът предвид факта ,че има две заседания минимум 60-70 дни.

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте аз имам следния проблем , Имам наследство от майка си заедно с мойте 2-ма братя.Земите са пръзнати на няколко места имам и документите но немога да направя Доброволна делба понеже с братята ми сме живели в сиропиталище , до колкото знам единия го издирват от полицията и немогат да го намерят а другия и той е в неизвестност даже незнам дали е в България. Как мога да разпределя земите на три и да си взема това което ми се полага...

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте, разбирам проблемът Ви и моя съвет е следният:Извършвате съдебна делба,при услови че ще оставите полагащото се на другите двама братя не виждам проблем.Какво Ви трябва на практика
    1. Актуални документи
    2.Подавате иск в местният съд(където се намира земеделската земя)
    3.Съдът излиза с решение в което пише, че Вие сте собственик на еди коя си част. Основното което трябва да знаете е ,че съдебното решение играе ролята на нотариален акт и не е необходимо да си вадите подобен.
    Успех в начинанието!

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте! Наследник съм на част от земеделски земи - една нива от 10 дка и една от 11 дка. Преките на следници се явяват четирима. Аз съм наследник на една четвърт, но ще закупя дела и на още една четвърт. На друга една четвърт се явяват двама наследника, а останалата една четвърт се дели между двама, като частта на единя се дели на още трима. Мога ли да си разделя земята и мога ли да взема от двете ниви по една втора - 5 дка и 5.5 дка с нови номера? Какво се получава с другите наследници, които имат дялове съответно равни на 2.625 дка и 0.875 дка?
    Благодаря Ви, предварително!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте! Имам наследствена нива и трябва да се раздели на три дяла - моя, на майка ми и на сестра ми, която е починала и има трима наследника. Може ли аз и майка ми да си вземем дяловете, защото доброволна делба май няма да се получи. Какви документи ще трябва да се подготвят?

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте, искам да попитам дали отказът на някой от наследниците на имот - земеделска земя да се извърши делба на същата е причина да не мога да получа моята част от наследството и дали съдебната делба в случая (след като не може да се извърши доброволна делба) може да реши този казус.

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте,точно така отказа на някой от наследниците да разпише добродетелната делба Ви изправя пред проблема със съдебната делба.Тогава неговото съгласие е без значение, просто съдът ще излезе с решение в което ще пише коя е Вашата част.

    ОтговорИзтриване
  13. здравейте!
    имам следния проблем,продаваме земя собственност на 1 + 3 наследници(деца на брат и сестра),единият трябва да вземе половината пари защото е от едната страна ,а другата половина трябва да се раздели между тримата от другата страна...но ,възниква проблем,единият от тримата казва че не иска да разпише за продажбата ако не се дели на 4 равни части?!?!другите двама са съгласни да подпишат при това делене!
    какво ще ме посъветвате за да отстоя правата си на единия собственик,и може ли да се продаде земята без съгласието на едния от тримата собственици поради това че неговия дял е толкова малък и създава проблем който е безумен!!!
    благодаря ви много!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. здравейте!
      Проблемът Ви е по скоро "роднински" отколкото юридически.На базата на стажа ми ще Ви посъветвам следното:
      Пробвайте още веднъж да го убедите да разпише пред нотариус.Много внимавайте да не се изпокарате.Защото ако сте в добри отношения и той не иска да се съгласи можете да се пробвате да направите доброволна делба(разхода ще е около 300 лв. и една седмица).Обаче ако се изпокарате и "черната овца" продължава да не иска имате само едно решение съдебна делба (1000лв. и около 6-7 месеца).
      Относно големината на дяловете дали са 1кв.м или 100 на практика не можете да продадете без неговото съгласие.
      На практика няма пречка да продадете идеални части от нивите си, но има особеност която мога да споделя с Вас ако се свържете с мен на телефоните посочени в сайта.

      Изтриване
    2. А случайно да ви е идвало на ум,че останалите собственици може да искат да прецакат "черната овца".Може да имат уговорка продажбата да бъде направена много под пазарната стойност на имота и на тях след продажбата да им наплатят още пари.Честа практика е.Иначе защо ще бяга от нещо добро и изгодно човекът.Ясно е че другите собственици искат да направят скрита продажба.Никой не бяга от хубаво.

      Изтриване
  14. здравейте, искам да попитам може ли чрез този договор за доброволна делба от трима наследници да се откажат двама и земята да остане собственост само на единя?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, правото на собственост се прехвърля само по определените за целта форми и начини.Въпросът е интересен от няколко гледни точки.
      1.С договора за доброволна делба може да се откажат двамата в полза на другия( но не на обещание ) а реално в този договор те да се съгласят пред нотариус, че прехвърлят своите дялове на Вас.
      2.По принцип е по-добре да си уредите взаимоотношенията чрез покупка и продажба на дяловете си.
      Разходите и в двата случая са почти едни и същи така че Вие решавате.

      Изтриване
  15. Здравейте,искам да попитам въвод във владение на имот,означава ли че дадения имот е собственост само на човека който е въведен във владение.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, въвода във владение не е основание за доказване на собственост а само резултата и последваш документ от предходен документ било то решение на поземлената комисия или нотариален акт.В самия първичен документ са оказани и изброени собствениците.Този документ е източника на вярната информация.

      Изтриване
  16. Здравейте,
    Ако правилно разбирам въпросът някой се опитва да докаже собственост на базата на документа "въвод във владение".
    Това няма как да стане този акт е уреден в ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТТА И ПОЛЗУВАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ.(няма как да ви го преразкажа) но с този документ НЕ се доказва собственост.Земеделските зами -нивите са недвижима собственост и се спазва редът за всички недвижими имоти.
    Само собственост на нивата се доказва с нотариален акт ,решение на поземлената комисия,констативен акт,съдебно решени или на базата на доброволната делба.
    Ако някой на базата на това се опитва да докаже че е единствен наследник -решението е извадете удостоверение за наследници където ще е видно кой са.
    При условия,че проблема е друг свържете се с нас и ще намерим начин.
    Надявам се да съм Ви бил полезен

    ОтговорИзтриване
  17. Здравейте, имам следния казус: земеделски ниви не са делени от 4 поколения, като съответно във времето са станали стотици наследници на земеделската площ. Аз съм един от наследниците на земите. Как да се разделят земеделските земи, при положение че не могат да се издирят всички наследници и никой не си спомня вече кой каква част и къде има? Как да се раздели земята? Благодаря за вниманието

    ОтговорИзтриване
  18. Здравейте,
    Както разбирам нищо не знаете за земите.Това че роднините не се сещат не е страшно.Отивате в съответната поземлена комисия и с имената на бабата и дядото ги търсите.Там ще Ви кажат кой колко има и това което Ви интересува.Относно делението има само една възможност.Това е съдебна делба съдът ще отсъди за дяловете.Съветът ми първо е да видите колко декара Ви се падат а след това да си мислите за делба.Казвам приблизителна цена на съдебната делба е около 1000 лева и приблизително около година време.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Считам за манипулативно и неверни мнението, че съдебната делба трае около година и излиза около 1000 лв. Ние сме правили делба, която отне 3 години и ни струваше около 5000 лв., а знам за още по- тегави и скъпи делби. Всяка делба си е сама за себеси.

      Изтриване
  19. Здравейте,имам следния въпрос:При доброволна делба пред нотариус скицата /изд.2003 г./,която е издадена от поземлената комисия трябва ли да се актуализира от сьответната агенция по кадастър към днешна дата?Благодаря за вниманието

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, ДА скиците са валидни 6 (шест ) месеца от издаването си.Такова е нашето законодателство че трябва при каквото и да е действие свързано с имотът да се извадят актуални данъчни оценки и скици на земеделските земи.Дали е нива или апартаментът то е недвижима собственост и се третира с всички изисквания на закона.

      Изтриване
  20. Здравейте, категорично за делбата Ви трябват актуални документи.Правилото е че важат 6 (шест месеца от датата на издаване).Освен това ще Ви е необходима и данъчна оценка.
    Само искам да обърна внимание на следното: Ви казвате"агенция по кадастър към днешна дата " Агенцията по кадастър се ходи само при условие ,че земеделската земя е в чертите на населеното място в останалите случай скицата се изважда от земеделската комисия а данъчната оценка от данъчното.

    ОтговорИзтриване
  21. Здравейте,искаме да направим доброволна делба пред нотариус на нива,находяща се в оласт Монтана,а ние всички живеем в София.Къде трябва да се изповяда делбата ? Благодаря за вниманието

    ОтговорИзтриване
  22. Здравейте, делбата може и да я извърши нотариус в София проблема е в следното:За да извършите делбата Ви трябват актуални (нови) скици данъчни оценки и удостоверение за наследници( предполагам) а те се издават само по местонахождение на имота, тоест в Монтанско.След като извършите делбата тя трябва да се впише пак там. Съветът ми е направете си сметката кое е по изгодно за Вас.

    ОтговорИзтриване
  23. Здравейте,ще имам ли проблем при делба на земя пред нотариус с пълномощно,чиято лична карта на упълномощителя е изтекла,т.с пълномощното е от 2007 г,а л.к е изтела 2010 г.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, зависи от нотариуса принципно когато е правено пълномощното всички документи са били изрядни.Въпросът е в дадения момент когато нотариуса поиска да свери данните.Има изход от ситуацията и тя е в шофьорската книжка.Ако упълномощителят има валидна такава.

      Изтриване
  24. Здравейте ! Въпросът ми е как се разпределят наследствени земеделски земи между наследниците. Случаят е следния : От дядо ми имаме наследствени земеделски земи, които се разделят между баща ми и чичо ми - и двамата покойници. Наследници на баща ми сме : аз - дъщеря от първия му брак , втората му съпруга и брат ми - син от втория брак на баща ми.
    Каква част се полага на всеки един от нас ?
    Благодаря предварително за отговора !

    ОтговорИзтриване
  25. Здравейте, за да бъда обективен и да не Ви подвеждам са ми необходими повече данни.Ключовият момент е датата на сключване на втория брак на баща Ви.Дали по това време земеделските земи са били възстановени.При условие че имаме тези данни можем да отговорим.Принципно делението става 1/2 преживелият съпруг и другата част разпределени пропорционално между останалите живи наследници.Трудното в случая е определянето на това кой са наследниците и кога е придобита и по времето на кой брак.нашето предложение е извадете си удостоверение за наследници и вижте кой ще излязат на него.След това проследете датата на сключване на вторият брак и датата на придобиване (връщане ) на земята и така определете.Надяваме сме да сме Ви били полезни:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви за експедитивния отговор ! Вторият брак на баща ми е сключен към 1961-62 год., т.е. ~30 год. преди възстановяването на зем. земи. И сигурно в такъв случай преживялата го съпруга получава 1/2 от тях, както и от другите имоти, а ние с брат ми по 1/4 ..... Надявах се, че в този случай може да се разпредели по 1/3, тъй като каква връзка има "мащехата ми" с имотите на дядо ми! За половинката на чичо ми е ясно- делим земите на дядо ми по 1/2.
      Още веднаж благодаря за отделеното време! Желая всичко добро, успех!

      Изтриване
    2. Тъй като земите са наследствени за баща ви (т.е. лично имущество), а не семейна имуществена общност - придобита по време на брака с общи усилия и пари от съпрузите, следва мащехата и двете деца да си поделят имотите от дядо ви поравно. Т.е. всеки получава по 1/3.

      Изтриване
  26. Здравейте!Въпросът ми е как се разпределят наследствени земеделски земи между наследниците когато делбата не е доброволна.Земята е 54 д. и е на дядо ми, който е починал.Негови наследници са:Илинка-съпруга,починала 1995,син-Димитър -починал 2012г.,дъщеря Илинка -починала 2012.,дъщеря Василка -починала 1974г.Живи наследници сме аз и сестра ми деца на Димитър и Ивана дете на Илинка.Благодаря предварително за отговора !

    ОтговорИзтриване
  27. ИСКАМ ДА ПОПИТАМ,КАК СТАВА ДОБРОВОЛНА ДЕЛБА НА 88 ДЕКАРА НАСЛЕДСТВЕНА НИВА НА 4 НАСЛЕДНИКА,КАТО ТРИМАТА ПОЛУЧАВАТ 27ДЕКАРА,А БАБА МИ 7ДЕКАРА,БЕЗ ДА СЕ ОПОМЕНАВА НЯКЪДЕ ,ЧЕ ТЯ ДОБРОВОЛНО СЕ ОТКАЗВА ОТ ДРУГИТЕ ДЕКАРИ ИЛИ Е ОБЕЩЕТЕНА ПО НЯКАКЪВ НАЧИН.ВЕЧЕ СЕ ЯВЯВАМ НАСЛЕДНИК,МОГА ЛИ ДА ОСПОРВМ ТАЗИ НЕПРАВОМЕРНА ДЕЛБА?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,зависи положението е много интересно.Първо вижте на какво основание е извършена делбата.Прочетете внимателно има ли парично уравновесяване на дяловете или апортно( с друг вид обезщетение) ако няма може да се тълкува, че просто тя така и при тези условия се е съгласила.Тази делба би трябвало да е заверена от нотариус и по силата на нашето законодателство нотариуса е трябвало да прочете проектът за делба и да попита дали разбират и осъзнават свойствата и значението на извършените действия.Теоретично ако няма последваща продажба можете да искате разваляне на този договор на основата на измама или въвеждане във заблуждение.ВНИМАНИЕ това става единствено със съдебно решение тоест трябва да заведете дело срещу останалите съделители.

      Изтриване
  28. Съсобственик съм на нива от 5 дка и притежавам 1/2 идеална част. Съдружникът ми настоява да сключим някакво споразумение между нас и всеки да си знае дела. Предложете такова, моля Ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, нека първо изясним следното.Сключването на каквото и да е споразумение между двама съсобственици на земеделска земя няма юридическа стойност.Можете единствено да се договорите да разделите правото на ползване тоест кой колко ще взема от рентата.За да се разделите реално ще е необходимо да извършите доброволна делба.Аз нямам нищо против да ви дам бланка с примерна доброволна делба. Просто е специфично а и не съм запознат с детайлите.Моля ако искате такава бланка свържете се с мен през формата за контакти за да имам Вашата електрона поща и да Ви я изпратя.

      Изтриване
  29. Zdraveite, imame slesniq problem az I bratmi koito ve4e e pokoinik sme naslednici na 30dekara nivi.Sega toi ima 3 deca I iskame da prodavame te tvardqt 4e trqbva da razdelim parite na 4 no az ne mislq taka.iskam vie dami kajete dali trqbva dase razdelqt na 2 I dela na bratmi te dasigo razdelqt pomejdusi.ili naistina trqbva dase razdelqt na 4 mejdu men I trite mu deca.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,предполагам че нивите са наследство от баща ви ( примерно ) Вие като наследник на баща си получавате равен дял с брат си.Следователно по 1/2 от земите.Отговорът ми е малко еднозначен понеже има условности.Примерно кога са върнати земите ,майка ви жива ли е и още няколко за справка моля погледнете закона за наследството и по точно следните членове.
      Глава втора.
      НАСЛЕДСТВО ПО ЗАКОН

      Чл. 5. (1) Децата на починалия наследяват по равни части.
      (2) Като деца на наследодателя се смятат и осиновените от него.
      (3) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 1985 г., изм. - ДВ, бр. 47 от 2009 г., в сила от 01.10.2009 г.) При осиновяване по чл. 102 от Семейния кодекс осиновените и техните низходящи не наследяват роднините на осиновителя.

      Чл. 6. Когато починалият не е оставил деца или други низходящи, наследяват по равно родителите или оня от тях, който е жив.

      Чл. 7. Ако починалият е оставил само възходящи от втора или по-горна степен, наследяват по равно най-близките от тях по степен.

      Чл. 8. (1) Когато починалият е оставил само братя и сестри, те наследяват по равни части.
      (2) Когато починалият е оставил само братя и сестри заедно с възходящи във втора или по-горна степен, първите получават две трети от наследството, а възходящите - една трета.

      Надявам се че с това съм бил полезен :)

      Изтриване
  30. Здравейте,аз също имам проблем с делбата,прочетох всичко до тук публикувано,но не видях нищо сходно.Баща ми /почина 1987/и чичо ми /почина 2004г/са наследници на техният баща на около 110 дка.ниви.Имаме документ за собственост,но нямаме нот.акт.Поделили сме си неофициално,но по правилата на кого по колко се полага като декари,но никой не знае в коя нива колко.Чичо ми има наследник син и съпруга.Майка ми наследява половината на баща ми,а аз и брат ми/почина 1991/и майка ми сме наследници на на неговата част.на баща ми/Частта на брат ми се дели между неговите две деца.Всички знаем по колко дка наследяваме,но никой не знае коя нива и къде.Само като дялове.И от там дойде проблема.Аз,майка,ми,чинка ми и братовчед ми взехме решение да продадем всичко наведнъж.В момента в който говорихме с децата на брат ми,се установи,че те са скрили от нас,и са дарили тайно от нас дяловете си,съответно срещу пари,на арендатора при който сме дали земите за обработка.При проверка от моя страна в нотариата,се установи,че от всички ниви има дарени по 2 дяла.Законно ли е това и моля,посъветвайте ни какво да правим от тук нататък.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, нека оставим на страна дяловото разпределение.
      Кой колко получава като дялове от наследствените ниви.?
      По интересен е въпросът с дарението.Казуса е много интересен поради две причини.
      Първата е че сделката с дарение е законна щом е заверена от нотариус и вписана.Обаче в същото време и е на ръба на закона защото е имало плащане.За съжаление това се доказва с водене на дело и е почти невъзможно да се докаже, че е имало плащане.
      Основанието за това е Чл. 26. от Закона за задълженията и договорите където е казано "Нищожни са договорите, които противоречат на закона или го заобикалят" Този вариант не го препоръчвам скъп е и бавен, а и изгледите за успех са минимални.
      Нека разсъждаваме над това което вече е факт.Дяловете са продадени на арендатора защото той е единственият(в повечето случай), който би ги взел с цел след време да изкупи и от другите наследници и така да придобие 100% от собствеността върху имотите. Важното тук което трябва да се знае, че с прехвърлянето на собствеността върху дяла от земеделските земи арендаторът е придобил същите права като Вас и нищо повече.Логиката с дарението е придобилият дялове разчита на чл 33 от закона за собствеността където е казано следното:
      "Чл. 33. Съсобственикът може да продаде своята част от недвижимия имот на трето лице само след като представи пред нотариуса писмени доказателства, че е предложил на другите съсобственици да купят тази част при същите условия и декларира писмено пред него, че никой от тях не е приел това предложение."Затова са го направили с дарение защото тогава не се изисква съгласието на другите съсобственици.
      Това в никакъв случай не Ви прави безсилни :) Както споменах вече арендаторът в момента е със същите права като Вас.Вие можете също да го дарите,можете да го продадете спазвайки вече споменатия чл.33 от ЗС
      Освен това може да искате да направите с него доброволна делба и да обособете свои реални части.Вашите възможности са:
      1.Да ги дарите на някого или на него
      2.Да направите доброволна делба.
      3.Да направите съдебна делба.
      Погледнато от страната на време и пари най-безболезнено е да ги дарите на него.Дали ще Ви манипулира с цените -това е почти сигурно.В 99% от случаите цената на идеални части е по-ниска от общоприетата за региона.Понеже се съмнявам, че арендаторът ще се съгласи на доброволна делба (проблемът е в това , че е доброволна ) ако някой не иска да дойде не може да го накарате. Според мен просто се договорете за добра цена с арендаторът. При отказ минавате на съдебна делба. Където съдът ще постанови, че Вие имате собственост вече върху реални а не идеални части и по този начин можете да ги продадете на който си искате без неговото съгласие.
      Не говоря за дяловото разпределение понеже вие всички останали наследници сте се събрали и трябва действате заедно.Надявам се че съм помогнал :)

      Изтриване
    2. Жалкото в тази история е че законът е на страната на арендаторите тоест те се чувстват укриляни от Бог да аз му казвам придобият имотите на хората на безценица.В схемата много често вкарват другия съсобственик като му плащат малко повече от на останалите съсобственици.Така реално чрез това дарение обезпечават единия собственик ,а на останалите се опитват да извият ръцете да продаде много под пазарната цена на имота.И това всичко се случва"легално".Единствен вариант е собствениците да ги направят медийни звезди,та тогава онзи Бог,който е с тях да ги остави да светят пред пейките по гетата

      Изтриване
  31. Здравейте! бих искала да попитам кой каква част от наследството получава при положение че собственикът на нивите е починал след него и втората му съпруга, която има дете от предишен брак без да е осиновено от съпруга както и неговите 3 от предишен брак не са осиновени от нея а имат и тяхно общо дете , малко объркано стана но мисълта ми е какво наследява втората съпруга от къщата, при положение че е дошла на готова къща и нивите както и нейното дете имат ли право на наследство Благодаря Ви!

    ОтговорИзтриване
  32. Здравейте! предстои ми делба на земеделска земя наследство от дядо ми.наследници са баща ми и леля ми баща ми е починал аз имам сестра на колко души трябва да се раздели земята Благодаря Ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте колко пари ще ми струва съдебна делба на имот

      Изтриване
  33. Здравейте! В младежките си години моите баба и дядо са се преселили от родните си села в голям град, имам спомени като сме ходили при роднини на село. Имам смътни спомени, че се е говорело за наследствена земя, но разбира се моите баба и дядо никога не си направиха труда да търсят нещо- предполагам защото площите са били незначителни. След промените един от племенниците на дядо ми стана арендатор в селото и обработваше големи площи, предполагам и наследствените ниви. Докато дядо ми беше жив му даваха аренда под формата на олио, брашно и т н , които не бяха особено малки количества, което пък ме навежда над мисълта, че наистина дядо ми е имал право на наследство. След смъртта му братовчед ми забрави за нас и от 15 год не ни е потърсил за получаване на аренда, истината е че и ние не сме го търсили, тъй като селото е далече. Но сега имам възможност да пътувам и ако имам право да си установя някакви земи, дори и за получаване на аренда мисля, че не е лошо като идея. Мислите ли, че като той не е жив аз бих могла по някакъв начин да установя това и евентуално да претендирам за наследството на дядо. И дали това не би било прекалено скъпо в сравнение с "имота" който бих получила. Можете ли да ме посъветвате как бих могла да издиря информация, документи и т н . Благодаря предварително и поздрави за хубавия сайт и полезните съвети, които давате!

    ОтговорИзтриване
  34. Предварителния договор за доброволна делба може ли да се счита за предварителен договор за прехвърляне на собственост по смисъла на чл.15 ал3 на ЗУТ?

    ОтговорИзтриване
  35. Здравейте!
    Четейки за моите проблеми,попаднах на този сайт и реших да ви пиша.Ще се постарая да съм кратка.Моят случай е доста объркан.Преди година баща ми почина-споменавам и него понеже и той е причина да изпадам в неприятни ситуации.И така аз и мой доведен брат сме съсобственици на имот от 98год.Понеже ние пътувахме доста през годините,баща ми решава ,че ще използва закона за придобиване,и така баща ми се сдобива след 10 години 2008 год,с прословутия нотариален акт за въпросния имот.След което 2 месеца по късно уж го продава на тогавашната си приятелка с която живее на семейни начала и така още 4 год.Когато почина аз трябваше да се преместя в този имот да живея понеже това ми е единствено жилище.Въпросната приятелка на баща ми каза ,че е собственик и ще го продава,при което аз се сещам какво се е случило.Казах и че ще я съдя защото не са и наред документите.Имах и много други проблеми които наследих от баща ми и за кратко време докато се лутам из проблемите тя продава имота.Знаех ,кой е евентуалният купувач и му казах да не купува понеже ще се водят дела-уви той купи .На мен ми спретнаха филм-казаха,че ще ме пуснат на прокурор за да ме изведат от къщата.Нямах избор и време.Представиха ми договор в който ще ми бъде броена определена сума- ДОГОВОР ЗА СПОГОДБА,и ме изритаха от къщата.Трябваше да избирам или вземам парите и се махам или се махам без пари ,като бъда пусната на прокурор ,който до месец да ме принуди да се изнеса.Нямах избор посред зима без работа и пари -разписах спогодбата.Намерих моя съсобственик,не бяхме се чували близо 2 години ,споделих му какво се е случило.Той заведе дело което спечели-признаха ни правото че ние сме реалните собственици.И така интересува ме аз за какво мога да се боря -нямах право като собственик да определя цена реална за имота просто бях изритана с някаква смешна сума пари.За в момента положението ме устройва.Бихте ли ме посъветвали за какво мога да претендирам -понеже е възможно да имат претенции за тези пари към мен.
    Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. най добре и Вие да ги изритате
      ако е възможно под кръста

      Изтриване
  36. Здравейте, имам следния казус
    наследствен имот - къща и земеделски земи и гори, които се водят на името на моят дядо, който почина през 1968 година.Оставя съпруга, която почива през 1991 година и двама сина,като единия син почива през 1983 година, като оставя съпруга и три деца, а другия син почива през 2006 година, като оставя съпруга и едно дете.През 2007 година съпругата на сина който почива през 2006 година заедно с дъщеря си стават собственици на къщата и друг незастроен имот с обстоятелствена проверка, като за това не са уведомени останалите наследници. При справка в поземлената комисия бе установено, че има в наследство на дядо ми земеделска земя 25.400 дка и гори 12.500 дка.Въпросът ми как могат да бъдат разделени наследствените земи и гори между наследниците и може ли да се развалят нотариалните договори по обстоятелствените проверки

    ОтговорИзтриване
  37. Здравейте.Имаме съдебна спогодба за делба на земя.По документи се води 1,500 декара,а след като го засне геодезист излиза,че е 1,300.Имам скица на 1,500 и сега тя трябва да се раздели на две.От общината ми отказват защото не съответства квадратрата.Адвокатът ми заявява,че може да се направи както е по решение на съда.Ние знаем за това отклонение и нямаме претенций.Но от общината не са съгласни и ни заявиха,че трябва да гътнем къщите на съседите си.Но това е абсурдно,те не са виновни,че някой в общината не си е свършил работата.

    ОтговорИзтриване
  38. Здравейте, много се надявам да отговорите на моя въпрос, макар той да се припокрива донякъде с въпросите на др. хора от форума.Земеделски земи от 63 дка, преки наследници, на които се явяват 7 души досега са обработвани от един от роднините под аренда, като никога не са предоставяни арендни договори, но са изплащани ренти.В момента, в който съобщих на роднината, че като дъщеря на един от наследниците имам намерение да събера всички за да направим доброволна подялба, той започна да влиза във връзка с останалите, да ги подработва индивидуално, да им изплаща някакви суми, които сам определя, под предлог, че делбата ще означава съдебни разходи за тях, а така той им ги спестява.Така той саботира моето начинание и явно, че няма да можем да се организираме за такава подялба.В такъв случай как трябва да постъпя, мога ли да получа т.е. майка ми като пряк наследник 1/7част от общото наследство?Има ли право братовчед ми да придобие собственост върху общата земя, като се договаря само с част от наследниците.Ако трябва да се обърна към съда какви са стъпките и колко ще струва това? Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
  39. Здравейте, наследник съм на 150 декара земи. Преди да почине баща ми, от него имах информация, че от тях 20 декара са ниви, които от петдесетте години са залесени и е гора. Това беше 1997г. През същата година той почина и след това от поземлената комисия издадоха скици на нивите, но този парцел липсваше и всички се надпреварваха да ме убеждават, че тази нива не е на дядо ми. Има ли някакъв ред да се се преразгледа решението на поземлената комисия?

    ОтговорИзтриване
  40. Здравейте! Имам въпрос на, който до момента отговора на нотариуса не ми е ясен.
    Имам придобита нива по наследство в размер на 3.900 (три декара и 900 ара) но с още двама наследници. Искаме да си я поделим, но не е било възможно, тъй като размера и е бил малък. Възможно ли е да се направи делба между тримата наследници?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, за съжаление въпросът е малко спорен.Принципно има предвидено в закона такъв случаи, че не можете да делите нива по-малка от 3 декара.Обаче в същото време Вашата е над три декара а и при уравновесяване на дяловете може да се получат по-малки парцели.Решенията са няколко .1.Продавате нивата и разделяте парите пропорционално спрямо дяловете си.2.Може да направите опит да замените тази конкретно нива с друга по-голяма в друго землище която вече е реално делима.(има неудобства на това решение защото ще Ви предложат друга не със същите характеристики) 3.Оставяте така нещата и си делите рентата.

      Изтриване
  41. Здравейте! Преди време разбрахме от наша роднина, че имаме наследствени земеделски земи. Иницативата за продажбата на тези земи беше нейна.Тя се е погрижила да извади скиците на земите. От нас се искаше да извадим удостоверение за наследници, което ние направихме.Тя поиска да подготвим пълномощно на нейно име, за да действа във връзка с продажбата.Ние отказахме това, защото не можем да й се доверим. Всичко трябва да се подели на 4 дяла.Но един от наследниците в 1 от дяловете не иска да продава.Скоро тя накара един от другите наследници да ни уведоми, че ако не й издадем пълномощно, тя ще продаде земите на всички, които са й гласували доверие. Въпросът ми е може ли да бъдат продадени тези земи без участието на някои от наследниците.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      - Да тази ваша роднина може да продаде земите в идеални части.
      Това означава, че може да продаде само тези за който е упълномощена по надлежният ред. Относно безпокойството Ви Вашите дялове си остават ваши.Просто ще бъдете в съсобственост с други хора.Даването на пълномощно с права за продажба е лично решение, но можете да се явите лично пред нотариуса и без да давате такова.Направете справка каква е цената в региона и каква цена Ви казват че ще получите.В повечето случаи едни 20-30 лв. на декар са Ви предложили по-малко.

      Изтриване
  42. Здравейте! Моля Ви за помощ. Майка ми има наследствена земеделска земя. Тя е вече на 88 години и би искала да я дари на мен и брат ми. За целта се налага доброволна подялба, тъй като земята е от баща й/ моят дядо/ и никога не е поделяна между нея и сестра й. Сестра й / моята леля / почина преди много години. Нейни наследници са двете й деца - моите братовчедки. Едната не се омъжи, няма и деца, другата има 2 деца- момче и момиче. Тази, която е семейна почина, мъжът й също почина. Така земите трябва да се поделят между майка ми - от една страна и живата ми братовчедка и нейните племенници от друга страна. И двете страни са готови за подялбата, проблемът е, че синът на починалата ми братовчедка е с шизофрения и не можем да разчитаме на добрата му воля, за да отидем пред нотариус и да изповядаме подялбата. Не съм сигурна дали има попечител това момче.Моля ви за съвет. Какъв е пътя, да поделим земите и всеки да разполага със своето. Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами тогава не разчитай на добрата му воля,😀ами продавай в идеални граници,освен ако не търсите нещо друго от момчето.

      Изтриване
    2. Примерно някоя скрита продажба😈Ама то не е луд тоя дето яде баницата ,а тоя дето му я дава.

      Изтриване
    3. Така че щом не ти е дал да излапаш баницата(имам предвид шизофреника),е спорно кой е луд😀

      Изтриване
  43. Здравейте! Направих си справка в електрония имотен регистър по ЕГН .За 2009 имам ид,част от 7 ниви , като под всяка партида на нива са изброени всички съсобственици , включително и аз. Направи същата справка през 2014 г. и се оказа че две от нивите вече липсват. Направих справка по ЕГН на другите съсобственици и се оказа че двама от тях са продали две от нивите тази година, Може ли ниви които не са мои , да излизат през 2013г. в моята справка в електронният имотен регистър и аз да съм отбелязан като съсобственик , как става това. Нямам документи за тези две ниви , може ли да направя справка в Агенцията по вписванията за тези две сделки и на какво основание ще ми направят справка. Озадачен съм, как нещо което уж не е мое излиза в моята справка в имотния регистър.

    ОтговорИзтриване
  44. Здравейте,имаме овощна градина 6.442дк,искаме да я разделим на трима,възможно ли е

    ОтговорИзтриване
  45. Здравейте!
    Искаме със моята съсобственичка да си разделим с доброволна делба една нива.
    Моля да ми изпратите примерен договор за доброволна делба на имейл: galia_valchinova@abv.bg.
    Благодаря за помощта!

    ОтговорИзтриване
  46. Здравейте,искам да попитам за следното.Притежаваме наследствена земя 43 декара
    която не е разделена , в нотариалният акт са вписани чичо ни и ние който сме наследници на баща ни (неговият брат) той живее на село и е подписал договор с кооперацията в селото но без наше знание . ние не сме съгласни с този договор . какво можем да направим за да отпадне . същата тази кооперация ни дължи за стар период за 2-3 години наем за земята 2009год -10год. Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, попаднали сте в една кофти :) ситуация преди да предприемете каквито и да е мерки проверете следните факти:
      1.Силно се съмнявам, че Земеделската кооперация не Ви е плащала през годините, по скоро "чичото" е забравил да Ви даде парите.Причината е проста ако има заведени изпълнителни дела срещу ЗП (земеделски производител ) -няма субсидии и те се пазят изключително много от това.
      2. Договорите за рента се вписват, следователно всеки един нотариус в която и да е точка на България може да провери какъв е този договор и да прочетете как и на кого се изплаща рентата и кога.
      3. Намерете телефона на местната земеделска комисия ( по добре е да отидете лично ) и проверете дали не Ви е внасяна рента, поради някаква измислена причина. ( ЗП - има това право като казва че не може да Ви издири)
      4. Говорете си с шефа на кооперацията, споменете адвокат дела запори. Обикновено действа.
      Относно развалянето на договора за рента това е трудна работа, по-лесно да водиш дела за не платени ренти, отколкото за разваляне на нотариално заверен договор за рента.Изхода е следният:
      Искате от чичото доброволна делба. Помислете преди да се изпокарате кое е по-изгодно за Вас, дали да се изпокарате за минали вземания и той( чичото ) да не иска да направите доброволна делба ( основата на всичко е че е доброволна - няма начин да го накарате да се яви пред нотариус ако той не иска ) или тръгвате да правите съдебна делба ( разходите са много и ще загубите поне 10-15 месеца).Делбата трябва да се извърши много( подчертавам ) много внимателно.Номерът е следният:
      При образуването на нов парцел с нов номер върху имота няма договор за рента той до сега не е съществувал.Внимавайте какво подписвате в камарата с документи по делбата, да не се окаже, че сте правоприемници на старият договор за рента.
      Получите ли договора за доброволна делба вече може да подписвате каквито си искате договори нивите са си само Ваши.
      Съществува един среден вариант, но за него има много условности.
      Любезно отивате при арендатора и искате анекс към договора как и на кого да се изплащат парите.Условно е защото зависи от волята на арендатора дали ще се съгласи да го направи.
      Надявам се че съм Ви бил полезен, ако има те други въпроси ще се радвам да отговоря.

      Изтриване
    2. Много Ви Благодаря за дадения съвет. Аз не съм описала всичко в запитването си , като това , че кооперацията ни е изплащала рентите но председателката е нова от 3 години и дължимата сума за която става въпрос е за две години преди тя да заеме този длъжност . Разговаряла съм с нея и тя обеща че ще ги ни ги изплати , но всеки път когато и се обадя тя все няма възможност и последният път ми каза ,че е минала давност ,даже ми каза преди това точно сумата която имаме да получим. Помолих ги да не се подписват никакви нови договори от чичо но явно е подписал нов като му предложили някакъв бонус твърдо гориво не знам точно ,случайно разбрах.Вече не искаме нищо ,бяхме против да продадем земята но те се подиграват с някакви смешни ренти и използват закона че е на тяхна страна и манипулират старите хора ,като им водят нотариуси и подписват договори по къщите. Ние имаме земя но правото ни го няма в закона който е създаден да служи само на едната страна .Аз мисля ,че правата ни са нарушени най вече от този закон.Никога не сме се карали роднински и никога няма да го направим . Просто искам всичко да е по достъпно за бедня Българин и да не го до изстискват до последният му дъх. Ще пробва ме доброволна подялба , сигурно ще е голямо ходене по мъките и бюрокрация и голямо пътуване.Благодаря Ви още веднъж.

      Изтриване
  47. Здравейте, искам да попитам следното. Моят пра-пра дядо от страната на майка ми е оставил земя ,но има прекалено много наследници. Дела на дядо ми( бащата на майка ми) има 3 декара ,но и майка ми и дядо ми са починали и сме останали аз, брат ми и баща ми (наследници на мама) , баба и леля (наследници на дядо). Баба и леля получиха двойно повече пари от нас, ние получихме 800лв. Въпросът ми е ,след като баба ми е снаха в семейството трябва ли да получи пари от земята?

    ОтговорИзтриване
  48. В България като държава от Европа цените трябва да са европейски т.е. около 4000 евро на декар. Останалото е приказки за цената на ланшния сняг.

    ОтговорИзтриване
  49. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  50. Здравейте,през април продадох идеални части от земеделска земя-съсобственост.Имам ли право на рента за 2015г и каква част?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Виолета, направо на темата.Няма правило за това, теоретично би трябвало рентата за година да се раздели на 12 месеца да получите рентата за месец и понеже сте владели земите от октомври до април на следващата година би трябвало да Ви се заплатят.Разбира се във Вашият случай трябва да се изчисли и колко точно Ви се полага спрямо идеалните Ви части. Проблема че това не упоменато в договора за аренда "отвързва"ръцете на арендаторите.Обърнете внимание на следното: При продажбата на идеалните Ви части какви документи се разписвали, обикновено в камарата или в някоя точка се упоменава, че нямате право на рента в текущата стопанска година.Моето лично мнение е: Просто говорете с арендатора, ако няма пречки те не търсят конфликт и можете да се разберете.Успех .

      Изтриване
  51. Здравейте,искам да попитам. Имаме съсобственост ниви,които ни подлежат на доброволна делба.Някой от наследниците искат да се откажат в полза на другите(като е възможно да им се дадат някакви пари).Какво е нужно те да направят(като документи).При използване на пълномощни за доброволната делба нужни ли са декларации по чл.264 ал.1 допк и чл.25 ал.7 да попълват наследниците(съсобствениците.

    ОтговорИзтриване
  52. Здравейте , има ли делба има уравновесяване на дялове било с пари или друго, на практика в голям процент от случаите на делба има наплащане.Важното е че в края на краищата това си е делба и трябват скици оценки ,проект за договор както и удостоверенията.

    ОтговорИзтриване
  53. Здравейте г н Цанев,имам следният казус.Подялба на наследствена земя от дядо ми.
    Той е имал два брака,като от първия има две деца ,леля ми и чичо ми.Първата му съпруга почива и той се жени втори път за моята баба около 1941г. От този втори брак е моят баща.Вчера мойте роднини пожелаха да се срещнем за да
    поделим земите.
    Дядо ми поччина -1990г баща ми почина-1994 баба-1998г
    Аз съм единстено дете на баща ми и на майка .ми.
    Въпросът ми е какъв дял ми се полага на мен и съответно майка ми ,леля и починалия ми чичо който има жена и две деца .
    Според мен баба ми взема 1/2 и дели наравно с децата баща ми чичо и леля.
    И би трябвало да получи 62,5℅+12,5℅ на баща ми общо с майками 75℅ .Какъв е ℅от тези 75 и правилни лиса съжденията ми.Ако греша моля да ми обясните законното.
    Птедварително благодаря за отговора защото срещата предстои и нежелая аз да съм повод за кавги.

    ОтговорИзтриване
  54. Здравейте moje li ba6ta dasi prodava nivata si na sinasi?


    ОтговорИзтриване
  55. Здравейте moje li ba6ta dasi prodava nivite si na sinasi?bez re6eniye na naslednisite (dı6terite).

    ОтговорИзтриване
  56. Здравейте, моят въпрос е следният.На 27 този месец ни предстои доброволна делба. Наследници сме на земеделска земя ,която трябва да поделим с брата на нашият баща , който е починал . ние сме 3 сестри и майка ни( нашите дялове преотстъпваме на едната сестра) . тъй като чичо ни е подписал пак нов договор без наше знание , който започва от 2017година и са му изплатени по 25 лева при подписването на договора (разговарях с новите наематели и ми казаха ,че нашият дял не е изплатен на чичо) та въпросът ми е при делбата договорът ще отпадне ли и за какво да внимавам при подписването на документите при нотариуса Благодаря Ви предварително.

    ОтговорИзтриване
  57. ЗДРАВЕЙТЕ.ИМАХМЕ НАСЛЕДСТВЕН ДВОР,КОЙТО БЯХМЕ НАПРАВИЛИ ОВОЩНА ГРАДИНА ЗАЕДНО СЪС ЛЕЛЯ НИ-ПРЯК НАСЛЕДНИК(ВЕЧЕ ПОЧИНАЛА),А АЗ И СЕСТРА МИ НАСЛЕДЯВАМЕ ДЕЛЪТ НА БАЩА НИ.(ПОЧИНАЛ).ДВОРЪТ- 3 ДЕКАРА Е НА БАБА И ДЯДО-ПРИДОБИТ ПРЕЗ 1942г.-ИЗСЕЛЕНИ ОТ РУМЪНИЯ.ПАРЦЕЛА Е ПЪРВИЯ,КАТО СЕ ВЛИЗА В СЕЛОТО.НО СКОРО НЯКОЙ РЕШИЛ,ЧЕ ТРЯБВА ДА ИЗСЕЧЕ ДЪРВЕТАТА.СЕСТРА МИ ГО ПОПИТАЛА,ЗАЩО СЕЧЕ СЛЕД КАТО ДВОРА Е ЧАСТЕН.ОТГОВОРА Е,ЧЕ ИМОТА Е ОТЧУЖДЕН И БИЛ СПЕЧЕЛЕН ОТ ОБЩИНАТА.ВЪПРОСА МИ В КОИ СЛУЧАИ ОБЩИНАТА ИМА ПРАВО ДА ИЗЕМА ИМОТ И ДА ГО ПРЕДЛАГА НА ДР.ИСКАМ ДА КАЖА,ЧЕ НЯМАМЕ НИКАКВИ ДОКУМЕНТИ.ПОНЕ НИЕ НЕ ЗНАЕМ.СЕСТРА МИ ИЗКАРА ДОКУМЕНТИ ЗА НАСЛЕДНИЦИ И ОТ ПОЗАМЛЕНА КОМИСИЯ СА И ДАЛИ ДОКУМЕНТ ДЯДО С КАКВИ НИВИ Е ВЛЯЗЪЛ В ТКЗС.НО НИКЪДЕ НЕ Е ОТРАЗЕНО ЗА ДВОРНО МЕСТО И КЪЩА.А МОЖЕ БИ НИЕ НЕЗНАЕМ ОТ КЪДЕ ДА ИЗКАРАМЕ СКИЦА ИЛИ ДР.ДОКУМЕНТ.ЩЕ БЪДА МНОГО БЛАГОДАРНА АКО НИ НАСОЧИТЕ КАК ДА ПОСТЪПИМ,ОТ КЪДЕ ДА ЗАПОЧНЕМ.ПРЕДВАРИТЕЛНО ВИ БЛАГОДАРЯ.

    ОтговорИзтриване
  58. ЗДРАВЕЙТЕ!ИМАМ ЗЕМЯ КОЯТО Е ОТ БАЩА МИ С ПОКУПКО-ПРОДАЖБА ОТ 5 ГОДИНИ .ПРЕДИ ТРИ МЕСЕЦА ПОЧИВА ИМА ЛИ ПРАВО СЕСТРА МИ ДА ОСПОРВА

    ОтговорИзтриване
  59. ЗДРАВЕЙТЕ! НАСЛЕДНИК СЪМ НА НИВИ ОТ ПРАДЯДО МИ ЗА КОИТО РАЗБИРАМ ЧАК ПРЕДИ 2 МЕСЕЦА. НИВИТЕ СА ДАДЕНИ ПОД АРЕНДА 2001 Г ОТ ВУЙЧОТО НА МАЙКА МИ, И ТОЙ ДОСЕГА Е ВЗЕМАЛ РЕНТАТА. МОГА ЛИ ДА СИ ИСКАМ МОЯТА ЧАСТ ОТ РЕНТАТА И ПО КАКЪВ НАЧИН? МАЙКА ПОЧИНА 2012 И НИЩО Е ПОЛУЧАВАЛА. БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!

    ОтговорИзтриване
  60. здравейте баба ми от майчина линия иска да дари нивите си не са кой знае колко 4дек.на едно място за да стане по равно тези 4дек 2 за майка и 2 за леля може ли една скица която е от 4дек да се раздели на 2 и всеки да си получи по равно нивите каква е процедурата и какви документи ще трябват и от финансово гледна точка колко ще ни струва.благодаря

    ОтговорИзтриване
  61. Здравейте!Въпроса ми е свързан с изгубен документ за доброволна делба.Притежавам лозе коетои скам да продам.Наследствено е и го поделих с братята ми чрез доброволна делба.Документа е изгубен.При опит да извадя скица ми го поискаха а също и нотариален акт.Не притежавам нито едни от двета.По какъв начин да набавя необходимите документи за да продавам?Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  62. Здравейте,
    Наследници сме на земи от нашите прабаба и прадядо. Те оставят като наследници 5 деца едно от който е дядо ни
    една от сестрите му която умира бездетна през 1989 година оставя завещание в което завещава на дядо ми цялото си движимо и недвижимо имущество. Въпросът ми е дали чрез това звещание ние наследниците на дядо ми имаме права и върху нейния дял въпреки че по времето когато е писано и изпълнено завещанието земите не са били възстановени? Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
  63. Здравейте! Два въпроса относно доброволна делба на ниви:
    1.Кой изготвя данъчната оценка и характеристика?
    2. Кой изготвя договора за делба?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте ! Данъчната оценка, скицата и характеристиката се издават от месната община ( поземлена комисия) Като разход е около 10 лева в зависимост от общинските месни такси. Договора за делба си го изгответе Вие или възлагате работата на Нотариус или Адвокат.Цената зависи от много фактори не мога да Ви кажа точно.

      Изтриване
  64. Здравейте, наследници сме на земеделски земи на починалия ни отдавна дядо по майчина линия. Нашите майки са четири сестри, също са починали,бащите ни също. На три от тях има живи наследници(по два броя деца, т.е. шестима братовчеди и братовчедки), на последната , с починал съпруг и починал син,който е наш първи братовчед и няма жена и деца, по Закона за наследството също се явяваме негови наследници. Този наш братовчед, обаче, по бащина линия има един братовчед (единствено дете на чичо му. Чичото е починал). Въпросът ни е: Този първи братовчед на братовчед ни има ли право на наследство върху земите на дядо ни и ако „да”, каква част. Доста е объркано, надявам се да е написано разбираемо, очакваме Вашия компетентен отговор. Благодарим предварително.

    ОтговорИзтриване
  65. Здравейте, моля за съдействие! Общо сме 10 наследника на земеделска земя. 9те наследници искат да се откажат от наследствените земи в моя полза доброволно. Въпроса ми е как става това отказване, трябва всеки аз с всеки един наследник да ходим при нотариус или може собственоръчно да ми напишат някаква декларация за отказване от наследството в моя полза и след това с тези собственоръчно написани от всичките документи да си извадя документ за собственост на мое име? Моля за съвет!!!

    ОтговорИзтриване
  66. Здравейте, имам такъв въпрос: Наследник съм на земеделска земя заедно с брат си, като земеделската земя е включена в земеделска кооперация. Възможно ли е без физическа подялба на земята да се изплащат дивидентите за нея на двамата наследници.

    ОтговорИзтриване
  67. Собственик съм на нива 10 декара с още двама наследници. Има договор за доброволна делба,но желая да имам отделен документ за моята част,за да мога да я продам ако реша. Какво трябва да направя? Какви документи да изготвя?

    ОтговорИзтриване
  68. Здравейте, наследник съм на земеделски имоти. Един от наслениците,е дарила е доколкото разбрах, частта си на арендатор, в момента земите се ползват от друг арендатар за пасища. Какво може да направи новият съсобственик и какво може да направим ние, за да не ни измами!

    ОтговорИзтриване
  69. Здравейте! Предстои ни доброволна делба на земеделски ниви със сестра ми. Какви документи трябва да се изготвят?

    ОтговорИзтриване
  70. Здравейте, наследници сме на земеделска земя в област Монтана.Наследниците сме двама Ази брат ми.Не можем да я разделим доброволно и ще се наложи съдебна делба.Въпросът ми е:
    Трябва ли адвоката,който наема да е оттам? Какви документи трябва да му предоставя? Трябва ли да присъстваме с брат ми на делото?И има ли вероятност ,ако той откаже да се разделим да се провали делото.Как се разпределят разноските по делото и може ли той да откаже да заплати половината от разноските,т.е разноските по делото да останат изцяло на мен.

    ОтговорИзтриване
  71. Здравейте ,добавям подобен вариант..С брат ми сме наследници на 100 дка.Доброволната делба беше осуетена от брат ми тъй като без консултации с мен той представи пред нотариуса договор в който 14 дка бяха в негова полза въпреки че имаше вариант за приблизителен баланс.При отказа ми да подпиша той прибягна до изнудване и заплаха че при вариант съдебна делба ще отлага ,обжалва ,мотае и т.н.делата което практически ще обезсмисли интереса към делбата и ще ме натовари с доста разхади...Моля ви за съвет и идея...Благодаря...

    ОтговорИзтриване
  72. Здравейте имаме земеделска земя с брат и сестра ми но само брат ми получава арендата а на нас нищо не дава какво мога да направя за да си взимам аз арендата

    ОтговорИзтриване
  73. Здравейте, организирайки доброволна делба на наследствени имоти със съсобственик се натъкнах на факта, че двама от съсобствениците, със 15дка общо земя от 75дка са "Дарили" на арендатор, купувач, своите идеални частни... А са получили пари за това, т. е. са извършили продажба.,но тъй като това е незаконно без делба, или продавачите да предложат първо на съсобствениците да изкупят, те прибягват до тоя трик... Може ли някой ден купувача да ме изнудва и да определя мойте дялове в ниви, които той прецени, ако стане мажоритарен собдтвеник

    ОтговорИзтриване
  74. Здравейте.

    Това има за цел да информира широката общественост, че Mrs.Kate Lord, частен заем от кредитор, отвори икономическа възможност за тези, които се нуждаят от финансова помощ. Ние отпускаме заеми на физически лица, фирми и фирми при ясни и разбираеми условия с лихва от само 2%. свържете се с нас днес чрез имейл: ( katelordloancompany90@gmail.com), за да можем да ви предоставим нашите условия за заем.

    ИНФОРМАЦИЯ към кредитополучателя

    1) Име: ................................................ ....

    2) Държава: .............................................. .

    3) Адрес: ................................................ .

    4) Пол: .............................................. .....

    5) Семейно положение: .................................................

    6) Професия: .................................................

    7) Телефон: ................................................

    8) Кандидатствали ли сте преди .................................

    9) Месечен доход: ........................................

    10) Необходима сума на заема: ...................................

    11) Продължителност на заема: ..............................................

    12) Цел на заема: ................................................

    13) Религия: ................................................ .


    Свържете се с: ( katelordloancompany90@gmail.com ) whatsapp; +380990168746


    Благодаря,
    Г-жа Кейт Лорд



    Оферта за заем

    ОтговорИзтриване
  75. Здравейте, съпругът ми е наследник на половин декар земеделска земя, закупи от друг наследник 2.500 кв. м и вече е собственик на 3 декара. Има още двама наследника, които притежават по половин декар. Как се прави делба на земеделската земя след като не може чрез делба нивите да се разделят на части, по-малки от 3 декара, ливадите – на части, по-малки от 2 декара, а лозята и овощните градини – на части, по-малки от 1 декар.

    ОтговорИзтриване
  76. Уважаеми господа,земеделската земя при нас беше върната през 1996 г.Тя се води на моя дядо.Баба ми почина 1985 г.Трябва ли да я вписваме в договора за доброволна делба с другите наследници/ако стигнем до него/?Тя явява ли се наследник,след като е починала преди възстановяване собствеността на земеделските земи?

    ОтговорИзтриване
  77. Доколкото разбрах има ограничение на колко малки парчета може да се раздели:
    • За нивите не могат да бъдат по-малки от три декара;
    • За ливадите по-малки от два декара;
    • За лозя и овощни градини един декар.

    В моя случай обаче става дума за нива залесена с акация. Не знам тя към кое от тези трите се отнася. Проблемът е че цялата нива е три декара, която следва да се раздели на две и едната половина на още две, като единият от поднаследниците,/ основният е починал/ е в чужбина и няма връзка с него. Това ме ограничава да сменя предназначението на имота от "земеделски" на "горски", което е крайната ми цел. Дори и да не правим дялба, не мога да предприема нищо без пъномощно от другите двама, а едният от съсобствениците е някъде в чужбина и нямам връзка с него.

    ОтговорИзтриване
  78. Здравейте имаме наследство 44 декара ниви наследници от баща ми сме майка, брат ми и аз на кого какво се полага

    ОтговорИзтриване
  79. Людмила Василева22 септември 2023 г. в 15:22

    Здравейте!
    Имам въпрос относно делбата на нива от 5 дек. От общината ми отговориха, че не може да се дели нива от 5 дек. а лозе със същата площ може.
    Не намирам логика в този отговор,затова питам: Може ли да се прави делба на нива от 5дек.?

    ОтговорИзтриване
  80. Здравейте! Имам следния казус. Имаме земи, които са на баба ми, тя почина преди 14 години и нямаме никакви документи за тях. Наследници са,чичо ми,
    леля ми и баща ми ,който почина тази година и съответно наследници сме аз майка ми и сестра ми и аз. Та въпроса ми е от къде да почна и какво да направя за да си получим дялаа на баща ми ? БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!

    ОтговорИзтриване