Смяна на категорията на земеделските земи


 Възможна е промяна на категорията на земеделските земи.За това се  изисква акт за категоризиране на земята.Това се случва когато   собственикът не е съгласен с  настоящата  категория. Тогава  той може да иска  обжалване на  акта за категоризация.Срокът е  14-дневен от получаването му. Обжалването става  пред министъра на земеделието и храните или пред съответния заместник-министър. 


 Инвеститорът(собственика) на земеделските земи, който иска да  обжалва акта за категоризация първо трябва да  заплати цената на експертизата. Цената се определя и извършва от експерт а размерът от   ценоразпис, който е издаден от   Изпълнителната агенция по почвените ресурси. Необходими реквизити: 
 1. акт за категоризиране; 

АКТ № ...

за категоризиране на земеделските земи
при промяна на тяхното предназначение

 
Днес,........... 201.. г., в гр. (с.) ................,

община .............. …………., област ..................................................,

на основание Наредбата за категоризиране на земеделските земи при промяна на тяхното предназначение .................................................................................................................................................................................................................................................................................
                                        (име, презиме и фамилия)
от Областна дирекция "Земеделие и гори" – град.......................................
извърши проучване на категорията на ,................................................................................................................................................земеделските земи, включени в границите на определената площадка (трасе) с проект за подробен устройствен (парцеларен) план за обект ...................... ……………………..
 .......................................................При проучването е използвано съгласно чл. 4,
ал. 1: .................................................
Земята, включена в площадката (трасето), е с обща площ ..................... дка ................. и ...... кв. м. и  е категоризирана при неполивни(поливни) условия,
както следва:
 
  Площ
( декари)
     Код
(на почвата)
     Среден
(бонитетен бал)
Категория
по чл. 1 и чл. 5,ал. 2 от наредбата

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………. 
Актът се издава в 3 екземпляра - един за собственика на земята ( инвеститора на обекта), един за Областната дирекция "Земеделие и гори" и един за сведение за общинската служба по земеделие и гори.
Актът може да бъде обжалван в 14-дневен
 
Длъжностно лице от Областна дирекция "Земеделие и гори".


 ..........................            ...............................................
    (подпис)                         (име, презиме и фамилия)

 Актът е връчен на представител на собственика на земята или на
   инвеститора на обекта:

  ..........................            ...............................................
     (подпис)                         (име, презиме и фамилия)


(дата на връчване)
………………………
   
* Категорията се отбелязва навсякъде с думи.
Приложение № 2 към чл. 10, ал. 1 (Изм. и доп. - ДВ, бр. 96 от 2002 г., изм. ñ ДВ, бр. 31 от 2003 г.)

 2. документ за заплатената цена на услугата.
Срока
 В 30 дневен  срок от получаването на жалбата трябва да  се назначи  експертиза.Редът е определен  от министъра на земеделието и храните. 
От кого се извършва?
 Експертизата  се извършва от Изпълнителната агенция по почвените ресурси. Срокът за извършване на експертизата не може да бъде по-дълъг от един(1) месец с изключение на зимния сезон. 
Цел
 
Целта на експертизата е   установяване на категорията на действително съществуващото състояние на земеделските земи.Изисква се  детайлност, отговаряща на мащаба на приложената скица. 
Резултат
 За резултата от експертизата се съставя акт по образец. Приложено  към  акта трябва да има и  скица с границите на почвените различия. 
Компетентност
 При извършване на експертизата се поканват специалист от компетентните органи и представител на страната, обжалвала акта за категоризиране.
 В случай че те не се явяват, експертизата се извършва в тяхно отсъствие, като това се отразява в акта. 
Одобрение
 Одобрява се от министърът на земеделието и храните или съответният заместник-министър въз основа на заключението на експертите.Този акт   се изпраща на заинтересуваните лица. 

 Министърът на земеделието и храните по своя инициатива или по предложение на Комисията за земеделските земи или на нейните членове може да възложи служебна експертиза, когато има съмнение, че категорията на земята е понижена или повишена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар