Хванете последният ВЛАК !


Понеже преди няколко седмици предрекох (еха, как звучи) сриването на цените на земеделските земи.Лично аз не мога да разбера  защо хората не го виждат или  не осъзнават случващото се.Аз не съм врачка, но мога да предвидя, че цените на земеделската земя започва да спадат.Тенденцията на спад ще се затвърди веднага след нова година и нивата за Русенско ще стигнат 350 -450 лева.В този ред на мисли това ще се случи и с останалата част на България.



                            Защо си мисля ,че ще се случи именно това?

1. Както написах в предната статия симптомите за срив на пазара на земеделска земя са налице.

2. След 01.01.2012 година арендаторите ще получават субсидиите си на базата на добив а не на декар. Следователно при лоша година ще искат да платят по-ниска рента.Този факт ще им върже ръцете за по-големи цени на земите, защото сметнато през добив изплащането на инвестицията става мноооого дългосрочна.Логично те ще реагират с ниски цени съобразени с новата обстановка.

3.Много от арендаторите имат сключени договори и заверени за арендуване или наем (аз лично съм виждал до 2018 година)който са на нива от 18-20 лева при сегашното положение е по-добре да си плаща рентата и да не я купува земята.

Вземайки предвид тези хипотези в момента е "последния влак" и кажи речи "последния вагон" ако някой иска да продава на по-високи цени.

                      Какво предлагам за да се улесни именно хващането на последния влак?


Пътуваме

Това означава,че ако сте от друг град и искате да продадете нивите си.Разбираме се за условията и цента и човек от фирмата пътува до най-изгодното за Вас населено място където може да се осъществи сделката.
(Примерно ако сте от В.Търново и имате земи в Русе ние ще дойдем до Бяла за да спестим разходите по пътуването Ви.) 



Нотариус


Сделката се изповядва пред нотариус.

Плащане

Плащането се извършва или по банков път или в брой според изискванията на закона.



В този ред на мисли предлагаме тази  нова услуга за нашите клиенти.




24 коментара:

  1. Вие луди ли сте.Какви са тези неща които ги говорите.

    ОтговорИзтриване
  2. Не не сме луди а реалисти.Фактите са такива каквито ги представям.Аз лично не разбирам какво точно не Ви харесва?
    Нямате много силна аргументация относно Вашето твърдение,но нека бъдем позитивни все пак идва Коледа.

    ОтговорИзтриване
  3. "...След 01.01.2012 година арендаторите ще получават субсидиите си на базата на добив а не на декар..." - не е истина, субсидиите ще продължат да се дават за площ.

    ОтговорИзтриване
  4. падат падат доколко да паднат.300лв за дка или 0.30ст за кв.м една вафла = 1кв.м земя не е нормално нали

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, има логика в това което казвате,но е чисто математическа а не пазарна.В случай че , обърнете внимание има и "безценни" тоест земи който не се работят . Целия В.Търновси.Габровски, Сливенски,Смоленски и много други части на България са пълни с такива земи. Моля,да обърнете внимание на следното:Купувам земеделски земи а не мери,пасища и не работещи се площи.

      Изтриване
  5. Ами ще падат,сега като фондовете изкупиха всичко,пък да видим какво ще му остане на клетия Българин>

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Клетия българин както го наричате отдавана (приблизително 2000 година)няма шанс. Според статистиката преди 44 година едно семейство за да съществува е обработвало около 40 декара.В момента като предположим между 4 и 6 наследника никой от тях няма шанс освен да продава.Фондовете не са виновни а именно тази причина.

      Изтриване
  6. Къде са паднали цените на 300-400лв на декар? В Добруджа са 2-3 пъти повече

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Цената е относително понятие, тя се сформира на базата на много критерии.Ако се разсъждава на базата " Пешо взе за неговите ниви 1000 лв на декар." Трябва да се има предвид "Пешо" е продал 80 декара а не 4 декара и неговите са в един парцел а не на 5 места и много други за да се направи паралел в"Добружа" вървят еди колко си.

      Изтриване
    2. Дано паднат, че да си купя още малко земя, ама надали. Как то всеки се е юрнал да купува напоследък. Няма много сигурни инвестиции, а рентата си е добър доход. Друг е факта, че за рента 30лв в момента се продава 1 декър по 600 лева, но има много желаещи.
      Пък докато хората вземат по няколко стотин, хиляди лева от рента, не знам защо им е да продават

      Изтриване
    3. Здравейте, виждам че сте в час със ситуацията в момента.Истината е точно такава добра рента +читав арендатор= високи цени.Това с "последния влак" което съм написал си факт и продължава да се случва.Цените паднаха на много места където има проблеми или някой от компонентите на уравнението не е стойностно.За сведение можете да проверите, че края на август и целия септември се продавах земеделски цени без много да се гледа и се случи именно казаното от мен: Крайните и проблемни парцели или с некоректен арендатор или с ниска ренти дават ниска цена на земята.Бума мина това си така ценните парцели пак си имат цена което е логично.

      Изтриване
  7. Върви се прегледай- населението на цял свят ще гладува само този който има земя ще е сит.
    продай ми 1000 декара на 300 лева в Русенско айде хвани си Вагона нали за това приказваш.

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте, няма проблем мога да намеря земи в Русенско за 300лв.Нагласете парите и се свържете с мен. предварително благодаря за проявеният интерес.

    ОтговорИзтриване
  9. Цените на земеделски земи ще РАСТАТ и никога няма да намаляват.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, принципно вярно и не вярно твърдение.Понеже не искам да съм голословен ще подкрепя твърдените си с пример.Не искам да споменавам селото защото ще стане ясно кой е арендатора.Имало едно време един парцел от 44 декара този парцел земя беше много скъп до преди известно време когато се даваха субсидии и никой не го работеше но цената му беше около 600 лв. на декар.Мина време и нещата се промениха сега никой не го иска не говоря за ниска цена няма никаква цена.Тоест цената му се срина , не падна а няма цена.В същото време има парцели и земеделски земи на който цента им се вдигна.

      Изтриване
  10. kakvo znaci zemya ot 6 kategoriya ne stava li za orehi primerno

    ОтговорИзтриване
  11. Абе ти наистина нещо не схващаш или търсиш под вола, теле!!! Изкарваш хората много невежи. Да те питам: Кой купува ниви, които не се работят? Едно време минаваше номера с рентата, защото не се гледаха нивите със сателит. Ти обаче го изопачаваш само и само да стане на твоята. Дай ми ниви на 300лв/дка за 3 и 4 категория и да са обработваеми, пък после пак ще говорим.

    ОтговорИзтриване
  12. Колега, щом се притесняваш че цените ще падат мога да купя ниви в почти всички землища на Плевенска област на цени над 500 лв.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нямам нищо против да работя и със Вас. Моля свържете с мен.Поради факта, че не знам как да Ви открия аз няма как.Благодаря предварително.

      Изтриване
  13. Къде е офиса в Плевен?

    ОтговорИзтриване
  14. Блог направил човека, да ме информира как щяла да падне цената на земята, при това голямо търсене... Чувал ли си за Закона на търсенето??? Стига сте се опитвали да заблудите хората....Тъпанари такива!!!!

    ОтговорИзтриване
  15. Всъщност са тези слухове са пореден механизъм на заинтересованите лица да изкупуват на безценица земя. Да припомня, че земята е относително понятие и тя може на места да е 150лв/дка, а на други места да е 1000лв/дка и да се увелиава. При все това упълномощаването на трети лица с правото да продават земя е неморално и крие голям риск от злоупотреби. Да припомним, един репортаж по БТВ, в който се споменаваше, как един баровец от голям български град
    уж да помогнел на някои "баби" от някое си ямболско село да продадяли земите си, то не стига, че ги продал прословутите земи, че на всичкото отгоре ги и препродал и взел почти толкова отгоре. Всъщност сделката си е напълно законна, но по този начин с улълномощаването на трети лица да се разпореждат с имотите на възрастни хора е некоректно и нелоялно.
    И господа, ако сте наясно със случващото се в страната, щяхте да разберете, че в България се наблюдава процес на антиурбанизация, като не малка група от хората, мигрирали към големите градове, сега се връщат на село, защото са останали без работа и ще се занимават с земеделие или друг вид стопанска дейност. Ето защо това е основателен мотив цената да не поевтинява. Поевтиняха жилищата, защото строителството беше извършвано без планиране и се строеше само защото това е модерно сега. Но земята няма как да се увеличи или намали, затова единствения фактор са икономическите показатели.

    ОтговорИзтриване
  16. В наблюдавания случай се извършва навлизане на хора от различни браншове, например от строителния, като по този начин земята се оказва по-малко ликвидна и по-сигурна от депозитите в търговските банки например.

    ОтговорИзтриване
  17. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване