Нямам документи за наследствените ми земи.Какво да правя ?

Ситуацията в България е интересна.На повечето хора за нормално съществуване  им трябват в пъти повече  месечни доходи отколкото получават и въпреки  ниските  си доходи се справят.Българите сме изобретателен и мислещ народ и все отнякъде намираме изход от ситуацията. Както се казва"Семейният съвет се събра и ЖЕНА  ми реши :) "Все повече "семейни съвети" се сещат за отдавана забравените парцели земеделска земя.



Искам първо да изясня какво означава изразът  -  "отдавана забравени земи."

Не подценявам  интелекта  на нито един човек.Също така  не мисля, че някой е забравил за земите в родното село на баба си.В голям процент от случаите е имало обективна причина тези земи да останат на заден план.Една такава причина е изгубени/унищожени документи за собственост.

 Какво да направя в този случай ?
1.Изясняваме си какво търсим.
Както всички знаем правото на собственост се доказва по няколко начина.

                                                Нотариален акт

За късмет на всички изгубването на акта не е фатално.Всички нотариални актове издадени по надлежния ред са в шест екземпляра.Съществуват в архива на изготвилият го нотариус.
В ЗАКОН ЗА НОТАРИУСИТЕ И НОТАРИАЛНАТА ДЕЙНОСТ е казано следното:
Чл.28 а
(2) Общият регистър по ал. 1, т. 1 и книгите по ал. 1, т. 6 и 7 се пазят 10 години, като при изтичането на срока подлежат на унищожаване след съгласуване със съответния държавен архив.

Ключът тук е в израза " съответния държавен архив " в случай че сте изпуснали този срок  Вашият акт не е изчезнал и съществува в архива на съдът по местоположението на земите.Получаването става чрез подаване на молба до съответният съд.
Особеностите тук са две:
  • Дали от нотариуса или от съдът на вас Ви трябва заверено копие -подпис и печат на съдът/нотариуса.
  • В случай че не можете да отидете лично за тази цел трябва да упълномощите някого за тези действия.
(4) Справки по нотариалните дела се дават само на страните, на техните правоприемници, както и на представителите им по закон или по упълномощаване. Когато пълномощникът не е адвокат, той трябва да е упълномощен изрично с нотариално заверено пълномощно.
  На практика тази алинея Ви дава право с удостоверение за наследници да докажете правоприемник тоест, че Вие сте наследник на носителя на правото на собственост.

Всичко до тук е много добре стига актът да е след 2000 година.За съжаление за актове преди
2000 година положението е малко по-сложно.Тези актове не са в система и не могат  да се намерят по ЕГН. Тези документи за земите не са безвъзвратно изгубени  те съществуват в архива.
Какво на практика се случва.
Ако знаете датата на която се е изповядала сделката просто попълвате молбата( формулярите са готови бланки )
Проблема е ако не знаете датата, месеца, и годината.В този случай се подхожда по следният начин:

 Отива се на място в съдът и се търси дежурен съдия по вписванията или има такава служба по вписванията във всеки по-голям съд..След това ви се дават така наречените "азбучници" това са книги описани по години и вписани всички извършени действия от тогавашните държавни нотариуси.При хипотезата че не знаете годината се търси по име в няколко книги -трудоемка и досадна работа,  но това е начина.    

В повечето случай титулярът е починал и не се знае при кой нотариус е извършена сделката.За малките градове с 2 нотариуси е ясно.Въпросът е когато е в София, Пловдив, Варна и други  по-големи градове.
Аз лично правя следното:През сайта на камарата на нотариусите  намирам си нотариусите в градът който ме интересува и го "удрям"  на молба да ми направят справка дали е при тях. Нотариалната кантора има право да Ви даде справка дали е е при тях или не, но не може да Ви го изпрати или изнесе от кантората без спазването на определени процедурни правила.

Хубаво е да сте  подготвени с  имената и единият граждански номер на титуляра.Причината е че  става лесно и бързо.
Не пренебрегвайте и силата на интернета.На доста места може да стане по електронната поща или през формата за контакти на сайта на нотариуса.Затова ползвам именно сайта на камарата защото там информацията е актуална.

Понеже ми се случвало даденият нотариус да е починал и сделката да е извършена при него.Архивът му е приет по опис от друг нотариус така че търсеният акт съществува там.

Казаното до тук важи както за нотариален акт за покупка и дарение ниви така и за констативен нотариален акт а така също и за всички актове за недвижим имот.Няма начин да не се намери съществувал нотариален акт просто в някой случай е по-бавно и свързано с време пари и нерви.

Другата възможност за доказване право на собственост върху земеделска земя е РЕШЕНИЕ НА ПОЗЕМЛЕНАТА КОМИСИЯ ще се постарая да го разгледам в следващата статия.

12 коментара:

  1. Благодаря.Много полезна информация.
    Загубила съм акта за собственост на земи ,който съм наследила.Вече знам какво трябва да направя,за да се справя с проблема .

    ОтговорИзтриване
  2. Имаме в наследство над 100 дка земеделска земя в землището на едно и също населено място. Повече от 3/4 от наследниците са починали и повечето от половината от 1/4 са в неизвестност по чужбина. Имам документ издаден от поземлена комисия за въвеждане във владение на името на баща ми, който е починал преди 20 години. Има ли някакъв начин ни все още живи и познаващи се наследници да станем собственици на тази земя? Моля за отговор.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, начин за получаване на Вашите дялове има.Като искам да обърна внимание, че става въпрос за това което се полага на Вас.Това може да стане със съдебна делба.Принципът е следния:Съдът се произнася със съдебно решение за Вашите земи като отсъжда кой каква част получава.Процедурата е около 12 месеца и се гледа на две заседания.Възможността живите и живущи в България наследници да се разпоредите със целия имот е малко вероятна,но не и не възможна.Трудно ми е в няколко изречения да разгледам различните хипотези при който може да стане.Ако въпросът е в продажбата на Вашите дялове нещата стоят по друг начин.Моля, ако имате интерес да се свържете с мен за да уточним детайлите по казуса.
    Благодаря за проявеното доверие.

    ОтговорИзтриване
  4. По една или друга причина до сега не са подадена молба за възстановяване на собствеността върху земеделски земи.Има ли срокове за подаване на въпросната молба или са загубени безвъзвратно за наследниците.

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте,
    За съжаление след многократно отлагане последния срок беше 2000 година.Единствената възможност да ги възстановите е да намерите обективна парична защо не са възстановени.Знам за няколко случая където доказаха,че не са си възстановили земите защото местната община не им издава удостоверение за наследници примерно.Това обаче е хипотеза.За всеки случай проверете в местната(там където за земите ) дали не са възстановени а Вие да не знаете.Явлението не е рядко така ,че имате реален шанс някой баба или дядо да са ходили и да са възстановили на тях.

    ОтговорИзтриване
  6. zdraveite imame naslednicheska zemq okolo 100 dekura nqmame nikakuv dokyment bashta mi e pochinal predi 16 godini nemojem daq otkriem .Tursihmeq no nemojahme daq otkriem neni davat pochti nikakva informaciq kakvo trqbva da napravim.

    ОтговорИзтриване
  7. Имаме заявена нива 10608дка но ПК не я призна тъй като не сме посочили граници и съседи. Пропуснахме 14 дневния срок за обжалване тъй като нямахме наследственни документи с които да докажем че нивата е наследена от баща ни от неговата майка,и тя всъщност е била 21218дка но е била разделена на баща ни и на чичо ми по 10609дка.В ДА гр. С-ра е вписана на името на баща ми 10608дка. без граници и съседи.Завърнал се роднина от чужбина ни предостави документ Протокол Решение на Общинската Комисия по Т.П.С. от1949г.Можем ли да предявим иск да ни бъде призната заявената през 1993г.нива отПК.

    ОтговорИзтриване
  8. Двама наследници сме на земеделски земи.Документите от Поземлената комисия са в единият.Той не иска да си поделим земята,не ми предоставя и документите.Въпроса ми е:-Може ли от поземлената комисия да ми издадат копие на тези документи или справка,в тоя смисъл?

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте, аз съм в Гърция. Но имах възможността да отида във Франция и да работя за международната финансова структура на пощата. Говоря малко за тази банка. Ние предлагаме заеми при лихвен процент от 2% годишно. За да получите този заем, нямате какво да депозирате като обезпечение. Но единствената сума, която ще трябва да платите, е таксата за регистрация и пликът. Това е възможност за вас, братя и сестри. Искате ли заем?
    Моля, свържете се с нас: josepinhero@yahoo.com

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И каква е таксата?И мога ли да получа подробности за този заем??

      Изтриване
  10. Здравейте,разбрах ,че има думи от баба ми ,но нямам никакъв документ за тях,освен документ за наследници.Моля,да ми кажете от къде да започна.Земите са на територията на гр.Банкя.

    ОтговорИзтриване