Инвестиция в земя


Към сегашният момент (Великденските празници на 2011 година) кризата  в България е в разгара си.Каквото искът да казват „любимите” ни политици, но това е фактът.



В България сме традиционно ориентирани към инвестиции в недвижими имоти.Сегашното критично състояние на Българския и световен пазар на жилища и търговски имоти логично води до желанието да се инвестира в земеделски земи.
Най- привлекателното този вид инвестиция е следното :

Земята „никога не поевтинява” не е точно, но е много близо до истината.Има много фактори който могат да „сринат” цената на земеделската земя.Тези фактори ще разгледаме в отделна статия.Мислейки в тази посока не трябва да се забравя,че това е пазар основан на принципа на търсене и предлагане.

"Нисък риск”-Относително малка инвестиция която генерира два вида печалба:
- Капиталова печалба - основана на разликата между покупната и продажната цена.
- Доходи от рента.
- Липсата на данъчни задължения.
Възможностите за закупуване на земя – земя върху която да се строи като възможностите тук са две:
- Закупуването на земеделска земя и строеж върху нея със смяна предназначението и.
- Закупуването на земеделска земя и строеж върху нея БЕЗ смяна предназначението и.
Инвестицията  в земеделски земи. 

Цената:
 У нас този тип инвестиция е твърде евтин у нас, ако го сравним с останалите страни от ЕС.
Цената на земята в страната ни е сред най-ниската в Европа, като е седем пъти по-евтина от тази в Гърция и с около 20% под цента й в съседна Румъния, като се има предвид, че по качества далеч не им отстъпва.
  
Перспективи:

Като се вземе предвид , че от този актив(земята) се произвежда продукция, която се търгува на международните пазари.
Не е за пренебрегване и факта, че постепенно ефективността на нашите стопанства с течение на времето ще започне да се приближава до тази на стопанствата от напредналите страни от ЕС, то логичния извод е че рано или късно цените ще се изравнят с тези в другите страни от ЕС.
Разбира се, трябва да се забравят и някои странични фактори, като субсидиите, получавани в някои европейски страни, които са на път постепенно да отпаднат по естествен път.

Инвестицията:

Най-хубавото в този вид инвестиции е, че инвеститорите,който желаят да се облагодетелстват от евентуално бъдещо поскъпване на земеделската земя, могат да го направят изключително лесно и без съществени разходи. Няма изисквания за размера на капитала за инвестиции в земеделски земи.Не трябва да се забравя и фактът, че пазарът у нас е силно разпокъсан, като е съставен от голямо предлагане на малки разпръснати парцели със среден размер от едва около 6 декара.

Ликвидност:

Ликвидността разбира се е сбор от много фактори.Основните са:

Цената
Основополагащият фактор от нея зависи времето за което ще възвърнете инвестицията си.

Големината на парцела.

Логично по-големите и комасирани парцели имат по- добра цена.Обаче много по-лесно ибързо се намират купувачи за малките парцели на стойност около 3 000-5 000 лв. отколкото за 30 000-50 000 лева.

Рентата
В бъдеще все по-трудно и почти невъзможно е да се продават НЕОБРАБОТВАЕМИ земи.Всеки следващ инвеститор(купувач) ще разсъждава като Вас а именно каква е възвращаемостта на инвестицията му.

Местоположението

Един от основните фактори.


- В коя част на България е ?
Има големи разлики в цента а и респективно и търсенето примерно в северозападна България и останалите части на страната.
- В землището на кое населено място е?
Има населени места с традиции в съответното производство където земите по-принцип са по-лесно ликвидни.
- В землището където се намира в рамките на населеното място.
Тук обяснението е просто.Има арендатори който се справят и такива който не се справят.
Има и други фактори влияещи на бързината на ликвидност и постигането на по-добри печалби, който са строго индивидуални за всяка сделка и всяко населено място.
Качеството на земята ?
Каква е категорията на земята и нейното качество?

Основното е че всеки може да инвестира УМНО в земеделски земи според възможностите си.

1 коментар:

  1. Доста насоки са дадени в материала. Според мен както от старо време се знае, че без земя човек е нищо. В последните години редица чужди консултанти се стараят да ни убедят да живеем под наем, на кредит и да си продаваме вилни места и земи. Според мен това не се получи и българина си запази мисленето в посока да притежава недвижимо имущество.
    Земеделската земя е най-основния актив на страната. Трябва да има разумно инвестиране в земеделски земи с идеята обаче за развитие, а не просто да си ги имаме. Надявам се, че подобни публикации биха помогнали за правилното разбиране на идеята и механизма на инвестиция в земеделски земи.

    ОтговорИзтриване